Proszę o Pomoc. 4 króciutkie opisy...

Temat przeniesiony do archwium.
1. Ecrivain realiste er profilique, il a cherche a rendre compte des principes naturels regissant les societes humaines. Ses personnages se retrouvent d'un roman a l'autre, creant un veritable monde ou l'argent rest primordial. Principales oeuvers: Les Chouans, Eugenie Grandet, La Peau de Chargin.

2. Essayiste, romancier er dramaturge, ne en Algerie. Un des maitres a penser de la generation d'apres la deuxieme guerre mondiale. Prenant la defense des victimes de la lutte pour la liberte, il exprime un humanisme chalereux. Principales oeuvers: Le mythe de sisyphe, L'Etranger, La Peste, les Justes.

3. Fabuliste frangais. Ses fables mettent en scene des animaux ou des hommes qui illustrent un train de morale ou de societe, mais d'ou l'humour est rarement exclu. Oeuvres : Fables.

4. Pilote, romancier er essayiste. Pilote de ligne, il nourrira son oeuvre de questions sur le sens de l'action et de la morale. Le Ptetit Prince, sous des apparences enfantines, est un recit symbolique ou sont abordes des problemes philisophiques. Oeuvres : Vol de nuit, Terre des Hommes.

Proszę bardzo, któ moze niech przetlumaczy gdyz jest to mi bardzo potrzebne... 6 tekstów z 10 juz zrobilem i zaliczylem ale tych 4 juz nie mam sily... Z góry thx..
Ooo, teksty o francuskich pisarzach:) Od razu podam Ci ich nazwiska, jeśli na tym polega zadanie:P ale myślę, że i tak jest to ewidentne:P

1. Honoré de Balzac
Realista, pisarz płodny, próbował zdawać sprawę z zasad naturalnych rządzących społecznościami ludzkimi. Bohaterowie jego powieści odnajdują się w wielu powieściach (z jednej w drugą), stwarzając prawdziwy świat w którym pieniądze zostają najważniejsze. Główne dzieła: Szuanie, Eugenia Grandet, Jaszczur (takie są polskie tytuły)

2. Albert Camus
Eseista, powieściopisarz i dramaturg, urodzony w Algierii. Jeden z mistrzów myśli pokolenia po II Wojnie Światowej. Biorąc obronę nad ofiarami walki za wolność, wyraża on swój zacięty humanizm. Główne dzieła: Mit Syzyfa, Obcy, Dżuma, Sprawiedliwi

3. Jean de la Fontaine
Bajkopisarz francuski. Jego bajki przedstawiają zwierzęta lub ludzi, którzy reprezentują stan moralny lub społeczny, nierzadko niepozbawione humoru. dzieła: Bajki

4. Antoine de Saint Exupery
Pilot, powieściopisarz oraz eseista. Karmił (wzbogacał) on swoje dzieła o pytania dotyczace sensu działania oraz moralności bądź poruszają problemy filozoficzne. Mały Książę, mimo dziecięcego wyglądu, jest postacią symboliczną. dzieła: Nocny lot, Ziemia, planeta ludzi
Szczerze mowiac, nie chce mi sie tlumaczyc tego b.dokladnie... Zdam Ci z tego relacje, a ponadto - w charakterze premii - podpowiem, o kim jest tekst:

1. Pisarz-realista, opisuje zasady rzadzace spoleczenstwem. Jego bohaterowie przewijaja sie przez rozne jego powiesci, funkcjonujac w swiecie rzadzonym przez pieniadz. Glowne powiesci:...
ODP. Honoré de Balzac

2. Autor esejow, powiesci i dramatow, urodzil sie w Algierii. Jeden z wazniejszych myslicieli pokolenia powojennego. Walczy o wolnosc, propaguje humanizm. Glowne dziela: ...
ODP: Albert Camus

3. Bajkopisarz francuski. W jego bajkach wystepuja zwierzeta i ludzie. Jego utwory opisuja cechy ludzi lub spoleczenstw w sposob czesto niepozbawiony humoru. Dziela: Bajki
ODP Jean de Lafontaine

4. Pilot, powiesciopisarz, eseista. Bedac pilotem pasazerskim stawial sobie pytania o sens dzialania i przestrzegania zasad moralnych. Maly Ksiaze, ukryty pod postacia dziecka, opowiada w sposob symboliczny o waznych kwestiach filozoficznych. Dziela:
ODP: Antoine de Saint-Exupéry
Upsss, sorry, Yo-witka - ja te odpowiedzi juz dalam... I na dodatek spoznilam sie ;(

« 

Pomoc językowa