Tłumaczenie przepisu! Proszę o pomoc

Temat przeniesiony do archwium.
A mógłby ktos jeszcze mi przetumaczyć ten przepis:

Lotte aux Pois gourmands

Unités des ingrédients :

100 g de beurre
8 carotte(s)
3 brin(s) de cerfeuil
2 cuillère(s) à café de curry en poudre
900 g de lotte
4 oignon(s) blanc(s)
500 g de petits pois à écosser
350 g de pois gourmands
250 g de pomme(s) de terre
sel, poivre


Faites cuire les pommes de terre et les carottes, 8 minutes, dans 1 l d'eau bouillante salée puis ajoutez les oignons (partagés en deux en leur laissant 3 cm de vert) et les petits pois, puis, 3 minutes plus tard, les pois gourmands.

Prolongez la cuisson de 3 minutes avant d'égoutter tous les légumes (en réservant leur eau de cuisson). Disposez-les dans un plat de cuisson où vous les mêlerez à 50 g de beurre. Couvrez.

Dans du beurre légèrement doré, faites revenir la lotte coupée en 8 tranches (de chaque coté). Baissez le feu et poursuivez la cuisson 6 à 8 minutes. Assaisonnez puis réservez le poisson.

Déglacez la poêle avec 25 cl de jus de cuisson des légumes, ajoutez le curry ; portez à ébullition, incorporez le reste de beurre.

Servez la lotte, entourée des légumes et nappée de sauce au curry.
składniki:

100 g masła
8 marchewek
3 (nie wiem co to)
2 łYżeczki curry
900 g ryba
4 cebule białe
500 g groszku
350 g groszku (jakaś odmiana groszku)
250 g ziemniaków
sól, pieprz


Gotować ziemniaki i marchew, 8 minut, w 1 litr
wrzącej osolonej wodzie , następnie dodaj cebulę (podzielony na pół)
(Pozostawiając 3 cm zielonego),groszek, 3 minuty
później, groch gourmands.

Kontynuuj gotowanie 3 min. Odlać bulion z warzyw, zostawiajac go na póżniej, dodac masło do warzyw i jeszcze dusic.

Rozgrzać masło na patelni 50 g.

pokroić ryby na pół -6 do 8 minut opiec.

-25 ml soku z gotowania warzyw,
Dodać curry, wprowadzają do wrzenia, dodać resztę masła.
Rybę otoczyć warzywami i zalać sosem curry.

Mam nadzieję że nie chodziło o dosłowne tłumaczenie, to jest napisane własnymi słowami. Kilku pojęć nie zman, ale może ktoś coś dopisze.
Dzękuje ślicznie!!
To jest przepis na miętusa z groszkiem cukrowym, takim co się go jada razem ze strączkami. Ten groszek (pois gormands), w przepisie jest napisane żeby dodać na końcu, 3 minuty po groszku łuskanym (petit-pois) i gotować jeszcze 3 minuty.
cerfeuil - trybula

« 

Pomoc językowa

 »

Pomoc językowa - Sprawdzenie