Prosze o pomoc - pare zdanek

Temat przeniesiony do archwium.
Bardzo prosze o przetlumaczenie tych paru zdanek, sa proste i mam nadzieje ze nie sprawia wielkiego problemu (bo dla mnie sprawiaja xD) Dziekuje z góruy :)

"
Île-de-France to jeden z 26 regionów Francji. Leży w północno-cetralnej części kraju. Składa się z ośmiu departamentów. Tymi departamentami są:

To jest herb tego regionu.
A o to głowne informacje na temat il-de-france.
W tym regionie zyje x ludzi. Jego powierzchnia to…

Głównymi źródłami dochodów tego regionu jest przemysl, w szczególności samochodowy.
Ważna dla tego regionu jest turystyka i takie miejsca jak paryz i disneyland.

Sławni ludzie pochodzący z tego regionu to…

Najbardziej znane potrawy regionalne to….

Ekonomiczne, polityczne i kulturowe centrum Francji.

W Paryżu możemy zobaczyć mnóstwo pięknych zabytków i interesujących miejsc. Jak na przykład…

Byłam w Paryżu rok temu i uważam ze to cudowne miejsce.
"
île de France c'est un région français parmi 26 d'autres. Il est situé au nord-central partie du pays. Il se compose de huit départements. Ce sont ces départements:
C'est un blason de cette région.
Et ici, ce sont les informations principals à propos de ...
Dans cette région existe ... personnes. Sa surface c'est...

Byłam w Paryżu rok temu i uważam ze to cudowne miejsce - Il y a une année j'ai été à Paris et je trouve que ce pays est magnifique.
W Paryżu możemy zobaczyć mnóstwo pięknych zabytków i interesujących miejsc. Jak na przykład.. à Paris on peut voir beaucoup de beaux monuments et des places intéressantes comme...
Ekonomiczne, polityczne i kulturowe centrum Francji - Le nombril économique, politique et curtuelle de centre de Paris.
Najbardziej znane potrawy regionalne to.... des plats régionaux les plus connus ce sont..

Nie jstem pewna, czy jest dobrze.