Krótki tekst o RUMUNI

Temat przeniesiony do archwium.
Witam mam proźbę czy ktoś mógłby mi prztełumaczyć krótki tekst o ogólnych informacjach Rumuni.
[email]
gg - 1[tel]Odzywajcie się proszę.
Rumunia - Informacje ogólne

Rumunia- Państwo w południowo wschodniej europie. Zamieszkuje ją 22 329 977 ludzi w 90 % Rumuni, 6 % Węgrzy, 2 % Romowie. Walutą jest 1 lej (ROL) = 100 bani. Językiem urzędowym jest język rumuński. Graniczy z Węgrami i Serbią na zachodzie, Bułgarią na południu wzdłuż Dunaju, oraz Ukrainą i Republiką Mołdawii na północy. Kraj ma także dostęp do Morza Czarnego. Bukareszt jest stolicą i największym miastem Rumunii. Około 33% powierzchni kraju zajmują Karpaty. Najwyższym szczytem kraju jest góra Moldoveanu (2543 m.n.p.m.). Najdłuższą rzeką kraju jest Dunaj - 1075 km w granicach Rumunii, która wyznacza granicę z Serbią, Bułgarią i Ukrainą.

Od 29 marca 2004 roku Rumunia jest członkiem NATO, a od 1 stycznia 2007 także Unii Europejskiej. Po przyjęciu do organizacji, Rumunia stała się siódmym według liczby ludności krajem wspólnoty.

Rumunia jest demokracją o systemie parlamentarno-gabinetowym

Rumunia dzieli się na 41 okręgóworaz jedno miasto wydzielone – Bukareszt

Tablice rejestracyjne
Rumuńskie tablice rejestracyjne mają białe tło i czarne znaki, a z boku – niebieski pasek z flagą Rumunii i literami RO. 2 pierwsze litery są kodem miejsca rejestracji.

Kuchnia Rumuńska zbliżona jest do kuchnie śródziemnomorskiej, ale widać w niej silny wpływ turecki. Zaczynając posiłek należy powiedzieć „pofta buna” (smacznego), natomiast wznosząc toast „noroc” (na zdrowie).
Prosze jeśli ktoś może mi to prztłumaczyć... błagam to pilne na jutro...
Proszę odzywajcie się.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - tłumaczenia