Opis domu.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam. Muszę opisać dom, jako, że niedługo uczę się francuskiego i dostałem takie zadanie nie bardzo umiem sobie z nim poradzić. Proszę o pomoc.

Dom moich marzeń jest wielki - En maison de mes rêves est grand.
Ma wejście, kuchnie, jadalnie, łazienkę, salon, 3 sypialnie i pokój dla przyjaciół - Il y a une entree, une cuisine, une salle a manger, une salle de bain, une salon, trois chambres et une chambre d'amis.
Naprzeciwko wejscia znajduje się salon. Po prawej i lewej stronie salonu są kuchnia i łazienka. - En face d'entreé il y a le salon. ??
W salonie znajduję się telewizor, kanapa, 2 fotele, i schody - Ou salon il y a un télé, un canapé, deux fauteuil et un escalier.
Na piętrze znajdują się sypialnie i pokój dla przyjaciół - Sur l'etage il y a un trois salle â couchez et un chambre d'amis.
W każdej sypialni znajduje się duże łóżko - ?? la salle â couchez il y a grand lit.
Obok mojego domu jest duży ogród - â cote de mon maison il y a grand jazdin.
W ogrodzie znajduję się mały basen - Dans jazdin il y a petité piscin.
To jest dom moich marzeń - Il est maison de mes reves.

Proszę o pomoc, spodziewam się wielu błędów :p
Naprzeciwko wejscia znajduje się salon.- En face d'entreé il y a le salon.
Po prawej i lewej stronie salonu są kuchnia i łazienka. - A gauche et à droite de salon il y a la cuisine et salle de bains

Ale nie jestem pewna, czy to il y a pasuje (nie tylko w tych dwóch zdaniach), bo to znaczy : tutaj jest (tak mi mówił nauczyciel, ale ponieważ nauczyciel nie mówi po Polsku, więc mogliśmy się żle dogadać- jeśli masz inne informacje o "il y a" , nie bierz tej "uwagi " pod uwagę)
możesz użyć np. est, tylko, że wtedy musisz pozamieniać trochę kolejność:
np. Le salon est face d'entreé.
La cuisine et salle de bains SONT (bo liczba mnoga) à gauche et à droite de salon
Aga 13, ile masz lat? Chodzisz do szkoły w Polsce czy we Francji?

Heh. Tam ma być 'il y a'. Ale może ktoś inny wytłumaczy dlaczego (i kiedy używa się "être" a kiedy "il y a"), bo ja nie chcę mącić.
La maison de mes rêves est en bois.

Il y a une entrée, une cuisine, une salle à manger ,une salle de bain et un bureau .

En face d'entrée il y a un salon.

Dans le salon il y a un télé, un canapé, deux fauteuil .

Au première étage il y a trois chambres.Dans chaque chambre il y a un grand lit.

A côte de ma maison il y a un grand jardin.

Dans mon jardin il y une petite piscine .

Voila, la maison de mes rêves.

chyba nie ma bledow :)
Ou salon il y a un télé, un canapé, deux fauteuil et un escalier.
np. w tym zdaniu il y a pasuje.
Na piętrze znajdują się sypialnie i pokój dla przyjaciół - Sur l'etage il y a un trois salle â couchez et un chambre d'amis.
W tym zdaniu, żeby się nie powtarzać zbyt często, możesz użuś "çe trouver"- znajduje się
W każdej sypialni znajduje się duże łóżko - Ou la salle â couchez il y a grand lit.(tutaj tesz il y a pasuje, bo gdy chcesz powiedzieć, że coś JEST w czymś możesz powiedzieć il y a)
Chodzę do szkoły we Francji
Dzięki wszystkim za pomoc :] Widzę, że nie było aż tak strasznie z tym zadaniem :]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia