Witam. Dostałem na zadanie opisanie swojej drogi do domu, jednak z moim francuskim jest nie najlepiej. Przez kilka lat uczyłem się niemieckiego, mam rodzinę w Niemczech i częściowo wiążę z tym krajem jakieś nadzieje, natomiast na francuski zostałem przydzielony przymusowo. Niestety choć szkoła z polskiej czołówki za nic ma sobie ucznia jako jednostkę w postaci ucznia, a dyrekcja za priorytet uważa chyba jakieś rankingi szkół średnich. Dodam, że ze względu na wysoki poziom nauczania, nauczycielka w ciągu 2 lat chce nas doprowadzić do poziomu języka przewyższającego poziom angielskiego po 10 latach nauki. Metody których używa to bezsensowne zapamiętywanie pytań do czytanego tekstu i tym podobne.
Z moją drogą do domu wymotałem coś takiego, jednak wg niej będzie to ocena niedostateczna. Jeżeli ktoś byłby mi w stanie pomóc, bardzo był bym wdzięczny.
Je vais prendre la rue (nazwa ulicy 1). je prendre la bus et utiliser
à (nazwa miejscowości). Je vais prendre la rue (nazwa ulicy 2) et tourner a droite. S-est ma maison.
Oczywiście wiem, że wiele to z poprawnością nie ma wspólnego. Podobno mamy opisywać każdy zakręt itp. Jeżeli mógłby mi ktoś pomóc to bardzo bym prosił o kontakt na [gg] .
Potrzebuję mniej więcej coś takiego:
Wychodzę ze szkoły, idę ulicą Lwowską do przystanku autobusowego. Wsiadam do autobusu i jadę do Jasła gdzie wysiadam. Idę ulicą Piłsudskiego, skręcam w prawo na ulicę Paderewskiego. Idę prosto na górę, tam jest mój dom.
Wiem, że może to wygląda jak prośba o odrobienie zadania, ale przoszę, uwierzcie, że ciężko jest pogodzić 4 przedmioty rozszerzone (matematyka, fizyka, biologia, chemia) z dodatkowym językiem, który dla nauczycielki, która powinna być na emeryturze od 10 lat jest najważniejszy. Z góry naprawdę dziękuję.