Święta polskie po francusku

Temat przeniesiony do archwium.
Hej, mam za zadanie opisać zwyczaje świąteczne w Polsce po francusku, bardzo bym prosiła, by ktoś przetłumaczył to co napisałam. Byłabym bardzo bardzo wdzięczna ;)

PS
Moja ocena semestralna zależy od tego jak to zrobię :]

Zwyczaje Å›wiÄ…teczne w Polsce. (Les habitudes fête ou Pologne.)
Wielkanoc (Pâques)
Wielkanoc poprzedza Wielki Post(La Carême) i Wielki TydzieÅ„. Jest to rodzinne Å›wiÄ™to. Dzieci malujÄ… w piÄ™kne wzory jajka, mamy piekÄ… ciasta, a caÅ‚a rodzina bierze siÄ™ za Å›wiÄ…teczne porzÄ…dki. DzieÅ„ zaczyna siÄ™ od Mszy, zwanej rezurekcjÄ…. Potem caÅ‚a rodzina zasiada do uroczystego Å›niadania. Panuje radosna atmosfera.

Wszystkich Świętych (La Toussaint)
Tego dnia panuje nastrój zadumy (zamyślenia. Rodziny spotykają się na cmentarzach, gdzie odprawia (odbywa) się Msza Święta w intencji zmarłych. Na grobach zapalane są znicze i składane kwiaty. Rodziny jedzą uroczysty obiad/kolację.

Dzień Zaduszny (Zaduszki)
Dzień po Wszystkich Świętych przypada Dzień Zaduszny. Tego dnia ludzie wspominają wszystkich, którzy odeszli(zmarli). Modlą się za dusze zmarłych.
Nikt mi z tym nie pomoże? :( Chociaż trochę ? Może chciaż jakieś wskazówki, np jakiego czasu powinnam używać, jakieś słówka francuskie... cokolwiek co by mi z tym pomogło.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie