fragment tekstu o świadomości

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
W artykule anglojęzycznym natrafiłem a nieprzetłumaczony cytat francuski; bardzo proszę o przetłumaczenie - byłbym wdzięczny.

"La parakolouthesis est donc la conscience propre à une âme qui, unie au corps, recoit les eikonismata du nous et de la dianoia, comme par réflexion dlans le miroir de l'organisme, et ne connait les êtres véritables, n'a coniscience (le les connaître que dans leurs manifestations sensibles, ... non comme ils sont, mais comme ils apparaissant (emphainetai) refléchis sur ce fond opaque." (p. 305)
"Dans la nous, l'âme perd la mémoire d'elle-mênie, car elle n'est plus elle-même qu'en puissance, mais le nous qu'elle est devenue en acte, a conscience de soi..."

terminy z kursywą: parakolouthesis, eikonismata, nous, dianoia, emphainetai - są terminami starogreckimi
edytowany przez hrbrt: 27 kwi 2012

coniscience - nie jestem w stanie znalezc znaczenia tego slowa po polsku, ale w tej chwili mam ograniczone zrodla. Czy pisownia jest prawidlowa?
le les connaître que dans - poczatek tego zdania nie ma sensu

Parakolouthesis jest zatem swiadomoscia wlasciwa (w sensie cecha wlasciwa dla duszy, nie wlasciwa jako prawidlowa - przyp. tlum.) duszy, ktora zlaczona z cialem otrzymuje eikonismata od nous i dianoia, tak jakby dzialo sie to przez odbicie w lustrze organizmu (nie za bardzo umiem tu wyczuc jakie slowo powinnam wstawic, wg. mnie po polsku to mogloby byc tez cialo/stworzenie zamiast organizmu - przyp. tlum.) i nie zna prawdziwych bytow, nie posiada coniscience (zna je jedynie poprzez ich czuciowe manifestacje, ... nie takimi jakimi sa, lecz jakimi sie ukazuja (emphainetai), odbite przez to metne, nieprzeniknione dno.
W nous dusza traci pamiec o sobie poniewaz jako ona sama istnieje jedynie w potencji, ale nous ktorym stala sie w dzialaniu posiada samoswiadomosc...

Tlumaczenie za pewne nie najlepsze, bo z Arystotelesem nie jestem za pan brat, ale zrobilam co moglam na tyle, na ile zrozumialam tekst.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie