święta we Francji

Temat przeniesiony do archwium.
Czy mógłby ktoś napisac cos francuskich świętach, daniach, Wigili, prezentach, tradycjach itp. Czy jest tam taka szczególna atmosfera jak u nas, miasta, drzewa i ulice ładnie oświetlone, ludzie kupujący prezenty w sklepach ten pośpiech, zapach potraw, choinka? Czy jest tam łamanie się opłatkiem, śpiewanie kolęd, śnieg no i potrawy jakie tam są? Pozdrawiam,
http://www.icpnet.pl/~dom42/polski/ofrancji/29.html tu jest wszystko napisane :)
dziekuje
ta strona mi nie wchodzi! wyszło mi,ze nie mam uprawnien do ogladnania tej str :( pozdrawiam
swieta we Fr. sa dziwne, nie ma oplatka, nie ma koled, nie ma wigilii, zazwyczaj rodziny jada gdzies na narty i nie ma zadnych tradycji. Jest choinka, prezenty, nie ma takiego obzarstwa jak u nas, prawie zadnych tradycji, czasem dzieci robia szopki. To czas wolny od pracy i chyba tylko tyle. Ulice sa oczywiscie pieknie przybrane, z choinkami i mikolajami i swiatelkami, juz od niemal listopada, no ale to tak jak wszedzie, te swieta po prostu sa za bardzo skomercjalizowane.
wcale nie! mają tradycje takie jak naprzykład la bûche... to jest w Polsce zwane (chyba) sękacz... takie ciasto w krztałcie kłody (la bûche). no i dzieci wystawiają buciki żeby im Mikołaj coś przyniósł, ale nie wiem czy to nie na 6 grudnia. We Francji Gwiazdor (Św. Mikołaj) nazywa się Père Noël, a same święta Noël.
wystawiaja buty 6 grudnia na St.nicolas
a o tym placku, to niech bedzie, jest taka tradycja
aha i istnieje pasterka "messe de minuit"
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa