Przekleństwa francuskie

Temat przeniesiony do archwium.
Macie jakieś pomysły? Ja niestety mam dość ubogi zasób przekleństw po francusku, chociaż dzięki mowie potocznej z angielskiego i ciekawych wpisach z hiszpańskiego mam znaczne zasoby z tych języków:) Tak więc proszę o pomoc w uatrakcyjnieniu nauki:)
Napisz po polsku, ale wydaje mi sie,ze juz gdzies byl taki text & François juz odpowiedzial.
A po jakiemu piszę? Po chińsku? Przeglądałam archiwum i takiego postu nie zauważyłam, dlatego też go umieściłam:)
moge sie kilkoma podzielic:)
con(ne), connard, connasse, pute, putain, salope, merde, fait chier...
na razie chyba starczy;)
punaise! / purée! / mince! = kurcze
dégage! = spadaj,
casse-toi! spierd...aj
ferme ta gueule! / ta gueule! = zamknij gebe
i teraz się ludzie będą licytować kto ile mięska francuskiego zna ;).

jak KONIECZNIE chcesz się kilku słówek nauczyć, zajrzyj NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ :

http://www.insults.net/html/swear/index.html

Naucz sie jednak lepiej mówić ładnie po francusku, zanim zaczniesz po francusku mówić brzydko.

rzucać mięsem - żadna sztuka
dzieki za adres strony, sama tez chetnie skorzystam; wprawdzie slysze czesto przeklenstwa, ale przyznam, ze niektorych to nawet nie wiem jak poprawnie napisac, po prostu bardzo rzadko spotyka sie je w tekstach pisanych...
...sie podziel...bede widzieczna:)
Zgadzam sie ze stwierdzeniem, ze lepiej sie nauczyc ladnej francuzszczyzny ale trzeba znac przeklenstwwa po to zeby wiedziec kiedy jest sie obrazanym, jesli taka sytuacja zaistnieje. Zwlaszcza wowczas gdy ktos wypowie taka wiazanke z bardzo uprzejmym usmiechem na twarzy, dobrze jest znac w takim momencie przeklenstwa zeby przypadkiem za nie nie podziekowac ;)
Jesli interesuja Cie przekleństewa, to szczerze polecam książkę ,, Francuski bez cenzury " ( są też inne języki ) wydawnictwa Berlitz. jest naprawde świetna, mozesz sie o niej dowiedziec wiecej na stronie www.berlitzwydawnictwo.pl

Polecam
a, no i jeszcze oczywiscie czasownik baiser - piep**yc
Gosia-raczej "se baiser"
Se baiser nie istnieje ale baiser...tak ;-)
http://pagesperso-orange.fr/martine.morenon/juron.htm
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa