wymowa francuska

Temat przeniesiony do archwium.
siema, mam problem z czytaniem w jezyku francuskim, wiem jak wymawia sie pojedyncze litery, ale mam problemy ze zdaniami i laczeniem wyrazow. jezyka francuskiego ucze sie w szkole, ale mam dosc slabego nauczyciela, i pewnie kazdy z was wie jak to jest uczyc sie w duzej grupie :/. a tak wogole to mam podrecznik care creme 1 i ucze sie od pol miesiaca, nauczyciel duzo wymaga a ja nic...
jezeli ktos mialby jakis pomysl na pomoc mi w nauczeniu sie mowy francuskiej np jakies strony z lektorem albo cos podobnego, to bardzo prosze o napisanie je tutaj na forum. z gory thnx :))))) i pozdrawiam :))
Tak, najwygodniej to jest powiedziec ze ma sie słabego nauczyciela. A moze po prostu ty jestes słaby? Z reszta jak napisałeś uczysz sie dopiero pół miesiąca więc co Ty byś chciał juz biegle mówić w tym języku? Cierpliwosci, od razu sie nie nauczysz!
cześć, myślę, że jeśli masz naprawdę ochotę uczyć się tego języka, najlepszym wyjściem byłoby przeglądnięcie reguł czytania (łączenie liter itp.) a potem ćwiczenia na konkretnych wyrazach, krótkie dialogi, a książka cafe creme nie jest zła, jeśli chodzi o nauczyciela to też miałam taki problem w liceum:]i tak naprawdę czytać zaczęłam poprawnie kiedy wyjechałam do Francji:)pozdrawiam i życzę owocnej nauki.
Witam,
wiesz kazdy z nas kiedys zaczynal i to normalne ze na samym poczatku bedziesz miala problemy, cafe creme 1 to dobry podrecznik sam od niego zaczynalem piosenka o wdziecznym refrenem et j'aime Paris au mois de mai :) a potem ladnie laczac wszystko w calosc mowiac dans un hopital :) Spokojnie jesli masz wymagajacego nauczyciela to moze dac Ci nawet wiecej niz takiego, ktory olewalby wszystko i wsyzstkich. Postudiuj sobie na poczatek reguly wymawiania kazdych dzwiekow, moze masz kogos w okolicy kto juz mowi tym jezykiem i moze Cie pokierowac, moze jakies lekcje prywatne tak na dzien dobry, a przede wszystkim polecam aktywne podejscie do jezyka pomimo wielkiej grupy. W duzej grupie tez da sie nauczyc, to rowniez zalezy od Ciebie
Pozowodzenia w nauce francuskiego!!!

Pozdrawiam
Garfi
są ogólne zasady wymowy francuskiej:)
Są zbitki literowe które wymiawiamy następująco:

ai->e
ain->ę
au->o
eau->o
en->ą
ien->ę

in->ę
im->ę

ca->k
co->k
cu->k

ce->s
ci->s
c->s

ch->sz

gi->ż
ge->ż

ga->g
go->g

gn->ń

u->u
eu->oe
ou->u
on->ą
un->ę
ill->j

il->j

Mam nadzieje, że sie przydadzą a nauce fonetyki języka:)
Pozdrawiam:))
Charlottes, części dźwięków francuskich nie da się zapisać po polsku, a już szczególnie pojedynczymi literami! I nawet jeśli nagniemy zasady fonetyki, jak to zrobiłaś, to i tak kilka tych "zbitek literowych" jest w ogóle błędnych.
Nie wprowadzajmy w błąd forumowiczów. Są programy, które uczą fonetyki. I taka nauka będzie dużo lepsza od wykuwania... tego powyżej :/
Polecam książkę Antoniego Platkowa "Wymowa francuska". Jest tam dokładny opis każdej voyelle i consonne (samogłoski i spółgłoski), jak należy ustawiać usta i język, aby je wymawiać, no i przede wszystkim jest mnówstwo ćwiczeń wraz z transkrypcją fonetyczną i tłumaczeniem wyrazów i zdań. Nie wiem czy książkę można kupić, ja skserowałam na studiach. Poszukaj może w internetowych księgarniach.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Kultura i obyczaje