proszę napiszcie :)

Temat przeniesiony do archwium.
hejka! Na począku powiem żę nie mam pojęcia o języku francuskim lecz bardzo chciałabym sie go nauczyć. Proszę was abyście mi napisali jak można się przedstawić np. mam na imię... lub mam tyle i tyle lat. Byłabym wdzięćzna gdybyście mi to potem przetłumaczyli na Polski i w nawiasie napisali jak to się czyta. Z góry dzięki. W razie czego możecie zagadć na gg. 8008041.
je suis ... (że(y)słi] - jestem;
j'ai ...ans [że ....ą] - mam..lat
je m'appelle .... [ żymapel] - nazywam się
dzięki :*Prosiłabym jeszcze o: " jestem z ..."
"mieszkam w" i wszystko tego typu,
j'habite à.... [żabit a ] + nazwa miasta - mieszkam w...
j'habite en Pologne [żabitąPoloń] - mieszkam w Polsce
je viens de la Pologne [żywiędelapoloń] - pochodzę z Polski
Plutôt "Je viens de Pologne" (sans article) parce que "je vais en Pologne" (sans article).

Mais : "Je viens du Maroc (du Portugal, des États-Unis) (avec article), car "je vais au Maroc (au Portugal, aux États-Unis)

:)
nie bardzo rozumiem :/
hmmm..je viens de Pologne?....nie wiem raczej pasuje mi - je veins de la Pologne (de + la)..skoro jest je viens du Maroc (de+le) i je viens des Etat-Unis (de+les)....muszę poszperać bo mam teraz wątpliwości ;)
Jette un coup d'oeil sur le site:
http://www.bonjourdefrance.com/n3/cdm2.htm

Amitiés :)
hmmmm.c'est bizare..mais ok...merci :) amitiés :)
oups...c'est bizarre ;)
straszne dzieki za wszstkie stronki do cwiczen gramatyki sama korzystam chociaz leniwie troche to robie i tak juz duzo nauczylam sie z wami tutaj
:] cieszyłabym sie gdybyście tłumaczyli na polski to co mówicie po francusku. Bo wiecie... ja początkująca :D
Temat przeniesiony do archwium.