wymowa tych wyrazow

Temat przeniesiony do archwium.
dzis sie zaczlaem uczyc francuskiego i mam pierwsze problemy :) jak sie wymiawia te slowa : Bien sûr, Qu'est-ce, n'est i te dwa ostatnie to od czego to sa skroty jesli to sa skroty :D:D:D
Nie jestem specjalistką od wymowy, ale jeśli dopiero co zacząłeś się uczyć francuskiego, postaram się przkazać Ci kilka podstawowych informacji:
1) bien - zbitki typu "en", "in", "im", jeśli są na końcu wyrazu bądź występuje po nich spółgłoska - czyta się jak "ę". A więc tutaj słowo "bien" przeczytasz jako "bię".
2) sur - generalnie "u" wymawiasz jak "i" z ustami złożonymi w "dzióbek".
3) qu'est-ce - przeczytasz to jako "kes" - w zależności od kontekstu można by to przetłumaczyć mniej więcej jako "co", forma pytająca; skrót od "que est-ce".
4) n'est - przeczytasz jako "ne" (we francuskim nie czytasz zazwyczaj ostatniej/ostatnich liter, ale to już jest bardziej skomplikowana sprawa); "n'est" jest pierwszą częścią przeczenia oznaczjącego "nie jest", aby było to poprawne i sensowne, brakuje na początku osoby (trzeciej liczby pojedynczej np. il-on, elle-ona) oraz na końcu wyrazu "pas", które jest taką nieprzetłumaczalną, niezbędną częścią przeczenia. A więc poprawne zdanie z wyrażeniem "n'est" mogło by być np.: il n'est pas malade (tzn. on nie jest chory).
Nie wiem, czy wytłumaczyłam to w miarę jasno, jeśli ktoś mądrzejszy ode mnie zauważy jakieś błędy albo nieścisłości, to będę wdzięczna za uwagi.
Pozdrawiam i powodzenia:)
wielkie dzieki :)
jakbys jeszcze mogl to powiedz jak sie mowi te slowa : avez , voudrais, reserve, regarder ...
1) avez - wymawia się jako "ave" (jak już nadmieniłam wyżej, zazwyczaj we francuskim nie wymawia się ostatniej/nich liter i tak jest właśnie i tutaj) - a jest to odmieniony czasownik "mieć" w 2 os. l. mn.
A tak ku ścisłości:
j'ai - czyt. że - ja mam
tu as - czyt. tu/i (tu używasz tego dżwięku pomiędzy "u" a "i", o którym pisałam)
il/elle a - czyt. il/el a - on/ona ma
nous avons - czyt. nuzavą ("ou" czyta się jak polskie"u", "on" jak "ą", o czym też pisałam)
vous avez - czyt. wuzave
ils/elles ont - czyt. il/el zą
A te wszystkie "z" w wymowie np. w słowie "vous avez" ("wuzawe") biorą się stąd, że niema głoska "s" na końcu słowa "vous" udżwięcznia się w połączniu z samogłoską na początku słwa "avez".

2) voudrais - czyt. wudre ("ai czyta się zazwyczaj jako "e") - "je voudrais" oznacz "chciałbym/ałabym"

3) reserve - czyt. rezerw

4) regarder - czyt. regarde - "patrzeć, oglądać"

Oczywiście wymowa, którą tu piszę jest uproszczona, bo niestety (zwłaszcza dla początkujących adeptów tego języka), francuski ma różne subtelne pułapki typu "e otwarte" i "e zamknięte" czy inne dźwięki nie występujące w języku polskim:)

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa