test:)

Temat przeniesiony do archwium.
31-55 z 55
| następna
wiem, w ten sam sposób to sobie wytłumaczyłam; choć tak czy inaczej dalej wydaje mi się to dziwne...

jednak w żaden sposób te zdania nie rozjaśniają mi poprzedniej kwestii: czy stosować futur simple czy futur antérieur, gdy druga część zdania jest w trybie rozkazującym
zależy. idzie tu raczej o aspekt dokonany, bo i passe compose pasuje czasem.
należy zastosować czas dokonany dla czynności 1, jeśli czynnośc następna, wyrażona tr. rozkazującym wymaga uprzedniego zakończenia czynności 1
Dziękuję bardzo, znam regułkę ;P

Poza tym sam sobie przeczysz.
Teraz piszesz: "nie patrz tylko na gramatyke zdania, ale równiez na znaczenie jego elementów, bo tam może czaić się klucz".
Przy zaimkach mówiłeś: "nie patrzy się na to, że "dom to miejsce, więc "y", tylko na jego miejsce i funkcję, jaką spełnia w zdaniu (COD)"

Popatrzyłam na funkcję czasownika "passer" w zdaniu, zobaczyłam, że nie jest w czasie przyszłym, więc jeśli nie ma porównywania dwóch czynności przyszłych, to może być futur simple :) Więc powinno być:
* Dès que tu liras cet article, passe-moi le journal.
:P
widzę, że cię nie przekonam co do aspektu dokonanego, mimo, że twierdzisz,że znasz regułkę. trudno, próbować więcej nie będę.

a co do przeczenia sobie - nigdy nie twierdziłem, że należy patrzeć TYLKO z 1 punktu widzenia. nie ja twerdzę,że znam regułkę, a mimo to pozostaję nieprzekonany
przepraszam, źle przeczytałam :)
jeśli faktycznie jest taka regułka, to oczywiście nie mogę się dłużej spierać... a szkoda ;)
to nie tyle regułka, co zachowanie logiki i porządku zdania.
przy f.s. zdanie może i jest gramatycznie ok, ale logicznie nie bardzo, bo 2 czynnośc (podanir gazety) miałaby nastąpić w zasadzie po rozpoczęciu 1 (czytania). a czas dokonany oddaje to jasno - jak tylko skończysz czytać/przeczytasz, daj gazetę
tak wiec przeczytalam wasze wszystkie wypowiedzi ..i sama sie juz pogubilam..:P ale marcin mial racje:) dzis sprawdzalismy i w tym zdaniu ma byc uzyte futur aterieur(jeszcze nie mialam "przyjemnosci" poznac tego czasu...:) dziekuje wam:)
pewnie w odpowiedziach był błąd ;) :D
o tak:) tak samo wlasnie pomyslalam :P i profesor sie mylila i w odpowiedziach byl blad...wiec nadal trwajmy w tym przekonaniu.....:P :P
Oj, zgadzam się, zgadzam! :D Człowiek jest omylny! ... no może poza mną :D :P
wlasnie chcialam to napisac ze oprocz ciebie kazdy omylny, lecz zabraklo mi odwagi..nie widzialam czy wypada..:P ale naprawde jak dzielnie bronilas swojego zdania:) wyrazy szacunku:D
bo żuczuś jest upartym żuczusiem :)
też jestem uparty, lecz mój dar przekonywania ostatnio wysiadł, i teraz trzeba przykładać ręce do monitora, a ja liczę "adin, dwa, tri" i jesteście przekonani/ne

czyli w końcu jednak futur anterieur, tak?
suuuper

:D
>wlasnie chcialam to napisac ze oprocz ciebie kazdy omylny

A wiesz, że jak tylko przeczytałam Twój temat, wiedziałam, że porządna dziołcha z Ciebie ;) :D
>czyli w końcu jednak futur anterieur, tak?

no chyba ustaliliśmy już, że zarówno profesorka Magdy jak i autorzy tego testu popełnili błąd?! Ty jakiś rozkojarzony chyba jesteś! :P :D [woda sodowa uderzyła do głowy, czy co?! :D]
jednak futur aterieur:) ty to masz wiedze..:P i zuczus tez ... az zazdroszcze..:)o tak ty tez jestes uparty i pewny swojego zdania:)i tego tez zazdroszcze...wam:P ja bym od razu przyznala racje drugiej osobie..:)slabiak jestem.:P to tyle o zazdrosci..:P i nawet nie chce myslec co by bylo jakby sie takie dwa uparciuchy jak wy :P spotkalay..:D
>jednak futur aterieur

Madziu, przestaję Cię lubić ;) :D
wiedzę jak wiedzę (ostatnio trochę zardzewiała), tu aż się prosił czas dokonany, jak mówi od jakiegos czasu komisarz halski "tak na zdrowy rozsądek" :)
ale jak to: masz zadane zdanie z czasem, z którym jeszcze nie miałas przyjemności?
ach..dopiero teraz zobaczylam coz ja zrobilam:P...coz ja pisze (?!)wybacz zuczus...eh jaka za mnie niewdziecznica:P ..ale mam nadzieje ze Ty rozumiesz ..ze napisalam ze jednak ma byc futur aterier tylko dlatego zeby marcinowi nie bylo smutno...chcialam mu wyslac tak choc troche pocieczne slowa...zeby sie chlopak nie zalamal..:P ale moja wersja ..jak przystalo na porzadna dziolche :P nadal jest taka- ze blad popelnila profesor , marcin i inni ktorzy chcieli ci sie przeciwstawic i nie wierzyli zes nieomylna:P :D
"Prawda jest zawsze w mniejszości" (Kierkegaard) :) Wybaczam ;)
wbrew przedstawiajacym tutaj wszelakim moim "zdolnosciom" co do jezyka francuskiego...bardziej do gramatyki...nie moge byc taka skromna:D troche umie ten francuski:) zdaje mature z tego przedmiotu...(jejku slabo mi jak o tym mysle...;/ a z racji ze nauczycielke nie mam za dobra zapisalam sie na kursy maturalne ,ale duzo ucze sie takze w domu :D...czego efektow jeszcze nie ma albo sa znikome.....ale nadejdzie taki dzien....:) ....a i to zadanie jest wlasnie z tych kursow..a dopiero je zaczelismy i profesor nie miala pojecia czego sie uczylismy w szkolach....ale jednak to kurs maturalny.....i jak sie dowiedziala ze tego nie bralismy to zrobila taka mine ze az sie jej przestraszylam....:)
magda
dwa słowa w obronie nauczycielki (taka solidarność zawodowa :D)
Zabim zacznę, ustalmy fakty: chodzi o mature podstawową czy rozszerzoną? Rozszerzona to inna historia i nie poruszam tego tematu, ale jeśli mowa o podstawowej to fut. ant. nie jest ci absolutnie potrzebny! Nie miałabym zaufania do pani od kursu, która przygotowanie do matury zaczyna od gramatyki i zdań takich, jakie tu zaprezentowałaś. Matura w nowej formule to komunikacja, komunikacja i jeszcze raz komunikacja: mówienie, rozumienie, pisanie (NIE ĆWICZENIA GRAMATYCZNE!) Jeśli nie umiesz fut ant to go nie stosujesz a i tak sie dogadasz. W ogóle poprawność językowa w nowej maturze to sprawa marginalna - możesz mówić praktycznie bezokolicznikami i nieźle ją zdać. A żeby być spontanicznym, mówić sprawnie, nie można ciągle się zastanawiać nad poprawnością. Zdarzają się bardzo dobrzy uczniowie, którzy świetnie rozwiązują zadania gramatyczne a są beznadziejni w kmunikacji: nim się zastanowią gdzie jaki czas a gdzie jaki rodzajnik - upływa im czas przewidziany na odpowiedź (10 min!) i zostają bez punktów za zrealizowanie zadania. Inni, majacy blade pojęcie o gramatyce, ale posiadający spory zasob słownictwa, nie blokują się: mówią szybko, sprawnie (choć niepoprawnie) i spontanicznie; kierują rozmową. Realizują wszystkie punkty odpowiedzi i zdają egzamin na 8[tel]%.
W przygotowaniu do nowej matury trzeba postawić na słownictwo, zwroty, techniki komunikacyjne; oswoić ucznia z mówieniem i rozumieniem. Nie wiem czy te kursy przygotowujące to nie jest zwykłe wyłudzanie pieniędzy. Zestaw ćwiczeń gramatycznych znajdziesz za darmo w internecie. Forumowicze podsuwają tyle stronek, że można się wszystkiego nauczyć samemu. Są też podręczniki do gramatyki z kluczem odpowiedzi - robisz sprawdzasz ajak masz wątpliwości - konsultujesz na forum.
Najprościej to zrobić na uczniach wrażenie robiąc wielkie oczy i pytając: to wy jeszcze tego nie mieliście? i kto was uczy?
Matura rozszerzona to inna para kaloszy i ambicje osobiste też mogą skłonić nas do zgłebiania gramatyki i to jest w porządku, ale niech nikt cię nie oszukuje, że do zdania podstawowej matury musisz uczyc sie fut. ant.; subj. passe; condit. passe itd. To mój punkt widzenia. Jeśli ktoś się ze mną nie zgadza, chętnie podyskutuję.
dzieki za wypowiedz:) tak wiec mature zdaje rozszerzona pisemna a ustna podstawowa..a z tymi kursami..to chyba nie zaluje...i tak znalazlam tanie;D ..a jednak mam jakas dzieki temu wieksza mobilizacje do nauki ...nie znam metod nauczania..ale mysle ze kobieta z ktora mam zajecia zna sie na rzeczy.. ze tak powiem:D robimy caly czas rozmowy sterowane,albo tekty-pytania ,odpowiedzi , rozumienie ze sluchu..tak wszystko pod mature..a ten test to tylko do domu nam zadala..zeby tak juz calkowicie nie zapomniec o gramatyce...;/
a to jeśli tak, to jesteś w dobrych rękach i nic się nie bój o maturę: będzie dobrze! Nie taki diabeł straszny jak go malują :)
Hier, je suis allee de ma mere et de mon chien a parc. Quand nous allions, nous sommes rencontrees ma tante et ses fils- Carol. Plus tard nous sommes allees sur la promenade. Pendant que je m'amusais de mon chien, Carol est alle sur au bord d'une riviere. Plus tard ce ne etait Carol au bord d'un riviere. Carol etait en eau. Il se noyions! Mon pere etait secouriste alors j;ai se nager depuis 8 ans. Je suis savuee le Carol. Carol etait me reconnaissance. Ce soir nous sommes allees a la maison.

Czy moze ktos mi to sorawdzic? Z gory dziekuje
Hier, je suis allee de ma mere et de mon chien a parc. Quand nous allions, nous sommes rencontrees ma tante et ses fils- Carol. Plus tard nous sommes allees sur la promenade. Pendant que je m'amusais de mon chien, Carol est alle sur au bord d'une riviere. Plus tard ce ne etait Carol au bord d'un riviere. Carol etait en eau. Il se noyions! Mon pere etait secouriste alors j;ai se nager depuis 8 ans. Je suis savuee le Carol. Carol etait me reconnaissance. Ce soir nous sommes allees a la maison.

Czy moze ktos poprawic bledy?
Temat przeniesiony do archwium.
31-55 z 55
| następna

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa