Jak to pojąć?

Temat przeniesiony do archwium.
COI i COD czy ktokolwiek wie o co w tym chodzi...? Ja troche łapie ale czy umie to ktos mi wytlumaczyc? =)
zaimki dopełnienia bliższego (COD) i dopełnienia dalszego(COI) są po to żeby unikać powtórzeń w zdaniach.NP:
je donne ce livre a mon pere.
aby nie powtarzać znowu ce livre zastępujemy je przez les, zdanie wtedy brzmi : je les donne a mon pere.
mozesz tez zamienic mon pere na zaimek lui i wtedy ostateczne zdanie będzie brzmiało :Je les lui donne.
Jeżeli chcesz możesz mi dać teraz do sprawdzenia pare zdanek.....
Aha jeśli jesteś w stanie to pod tematem "czy ktoś może to sprawdzić?błagam" jest umieszczona moja pewna wątpliwość....
dzieki :*
Czytalam twoj tekst ale jakos nie zauwazylam bledow niech lepiej sprawdzi ktos kto lepiej zna fr. odemnie :P
Je donne ce livre a mon pere.
Je le donne a mon pere.
Je le lui donne.
no pewnie ze tak , je le lui donne była przekonana ze wpisałam ces livres, spostrzegawcza jesteś:-) mozesz w takim razie mi pomóc, w kategorii"czy ktoś mógłby mi to sprawdzić" jest moje pare zdanek o zamieszkach we Francji i nie wiem czy są one do końca poprawnie napisane
POMYŁKA przecież ce lire jest w liczbie pojednczej zdanie ostateczne JE LE LUI DONNE jak to zauważyła koleżanka:-)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa