życzliwi

Temat przeniesiony do archwium.
Witam was serdecznie

zauwazyłam ze na forum jest wielu zyczliwych l;udzi którzy pomagaja potrzebujacym, może i mi ktoś udzieli pomocy.

mam problem ze swoja pracą. mam pomysł o czym pisac ale nie wiem jak to wszystko ubrac w słowa. musze skonstruowac trzy punkty ale tak zeby brzmiały mądrze i logicznie. oto moje proponowane tłumaczenie, prosze o wszelkie korekty i sugesteie jesli ktoś miałby inny pomysł. wrazie czego podaje moją mysl po polsku aby było jasne o co mi chodzi

1. Powiązanie (związek) Valery Giscard d'Estaing z Unią Europejską
Lien de VGE avec L'Union Européenne
- wpływ korzeni rodzinnych na aspiracje europejskie
influance des racines familiales sur les asprirations européennes
- działalnośc VGE na rzezc Uni jako deputowany
action de VGE au profit de l'UE comme député
- działalnośc VGE na rzezc uni jako prezydent Republiki
action de VGE au profit de l"UE comme président de la Republique

2. apogeum działalności VGE na rzecz Uni czyli jego rola w tworzeniu konstytucji europejskiej i nadzieje z nią związane

Apogée de l"action de VGE au profit de L"Union - son rôle dans l"élaboration de la constitution européenne et les espoirs qu'il y liait.

3. działalność VGE wobec postawy jego obywateli czyli
czy NIE francuzów w referendum jest porażką prezydenta?
-( nie wiem jeszce jak sformułowac ten ostani pkt)
action de VGE envers les attitudes de ses citoyens-
NON des Francais est-il un échec du président?

Bardzo prosze jeszce raz o wszelkie sugestie, wszelkie opinie bedą dla mnie cenne, czy to wogóle ma ręce i nogi???

i jeszce jedna ogromna prośba, największy problem mam z sformułowaniem tematu tak aby scalił te trzy punkty.

oto co ja proponuje: L"action de VGE au profit de l"UE et l"attitude des citoyens français envers son action européenne"
troche takie masło maslane ale nie mam innego pomysłu

POMÓZCIE

pozdrawiam gorąco
To jest propozycja ale moze ktos tez inny jeszcze poradzi.
1. Powiązanie (związek) Valery Giscard d'Estaing z Unią Europejską
Lien de VGE avec L'Union Européenne
Les liens entre VGE et l'Union Européenne
- wpływ korzeni rodzinnych na aspiracje europejskie
influance des racines familiales sur les asprirations européennes
L'influence des racines familiales comme élément moteur des aspirations à l'Union.
- działalnośc VGE na rzezc Uni jako deputowany
action de VGE au profit de l'UE comme député
L'action du député VGE à l'avancement des travaux sur l'UE
- działalnośc VGE na rzezc uni jako prezydent Republiki
action de VGE au profit de l"UE comme président de la Republique
L'engagement du président VGE dans les travaux sur l'UE .
2. apogeum działalności VGE na rzecz Uni czyli jego rola w tworzeniu konstytucji europejskiej i nadzieje z nią związane
Apogée de l"action de VGE au profit de L"Union - son rôle dans l"élaboration de la constitution européenne et les espoirs qu'il y liait.
L'aboutissement à une constitution européenne élaborée par VGE et à l'espérance qu'elle pourrait susciter.
3. działalność VGE wobec postawy jego obywateli czyli
czy NIE francuzów w referendum jest porażką prezydenta?
Le souvenir de VGE dans l'esprit des français n'a t'il pas réveillé en eux l'échec de l'ancien président lors du référendum sur la constitution ?
dziękuje ci za pomoc. jestem pod wrażeniem twoich przeróbek:)

Czy miałbyś pomysł na temat ogólny który zawarłby w sobie te trzy punkty, coś w rodzaju : dzaiłalność VGE na rzecz Uni a postawa jego obywateli wobec tej działalności"?

Czy to wogóle ma sens to co proponuje?Jak to ując żeby po francusku ładnie brzmiało?
mam nadzieje ze nie naduzywam twojej pomocy;)

« 

Ici on parle français