Sądzę, że typowe śniadanie w Polsce niewiele różni się od tego, serwowanego w innych krajach świata.
Królują najróżniejsze rodzaje kanapek: z wędliną, żółtym serem i warzywami (sałata, ogórek, pomidor, rzodkiewka... etc.) bądź też na słodko: z dżemem czy kremem czekoladowym. Do tego coś do picia: herbata, kawa lub mleko czy kakao. Często spotyka się również różnego rodzaju zupy mleczne: począwszy od domowych: kaszy manny, ryżu na mleku, a skończywszy na gotowych, dostępnych do kupienia w każdym spożywczaku, płatkach śniadaniowych.
Osobiście, najczęściej jem na śniadanie kanapki z żółtym serem, cebulką i pomidorem, przygotowane przez moją cudowną mamę. Jednak gdybym miała przyrządzać coś sama, wybrałabym zapewne płatki kukurydziane, ze względu na szybkość i prostotę ich przygotowania.
:D