do znających j.francuski-pilne!-jedno zdanie

Temat przeniesiony do archwium.
wwitam. Moglby mi ktos powiedziec jak bedzie poprawnie, bo teraz juz calkowicie zglupialam. nifgdy nie mialam wiekszych klopotow z pronoms relatifs ale tutaj sie poddaje:(
Jak bedzie poprawnie, i jesli mozna prosze o wytlumaczenie dlaczego tak a nie inaczej:
On a commencé a soulginer le rôle QUE czy QUI dans ce processus est joué par la mémoire...
???
bardzo dziekuje za pomoc. to dla mnie wazne.
pozdrawiam
Według mnie 'qui'. Ale nie daje 100% =]
QUI, bo w zdaniu podrzędnym nie ma podmiotu :)
ech:-)dziekuje za odpowiedz;-) Jakies zamienie mnie nawiedzilo...teraz sama widze ,to oczywiste takie, a mnie skolowalo.Dziekuje wam za pomoc:)
qui
Mam jeszcze jedne pytanie.
Która wersja zdania bedzie poprawna; Un bruit genant ne favorise pas De bonne memorisation...czy : un bruit genant ne favorise pas une bonne memorisation???
Bardzo proszę o pomoc. Mi się wydaje,ze drugie zdanie jest poprawne...
mam małą prośbe czy potrafi ktoś rozszyfrować ten skrót "JtaM" bardzo prosze
mnie uczyli ze przed przymiotnikami stawia sie nie okreslony czyli UNE UN DES...ale w przeczeniue do liczby pojedynczej jest DE....wiec ja na pierwsza wersje stawiala...ale nie wiem:P
a to nie bedzie po prostu 'je t'aime' ?:D
bedzie DE bo rodzajnik nieokreslony zmienia sie na czastkowy w przeczeniach :)
to właśnie nieokreślone i cząstkowe zamienia się na DE, które samo w sobie rodzajnikiem cząstkowym nie jest.

a co do zdania - użycie "une" nie będzie błędem, a nawet będzie poprawne.
dlaczego? tłumaczenie będzie mętne - de jakoś tu nie pasuje. do tego "ne favorise pas" nie jest negacją absolutną w stosunku to tego, co jest dalej (dopełnienia), tak przynajmniej mi się wydaje.

Nie potrafię tego jasno wytłumaczyć, a książka do gramatyki nie tumaczy tego wcale, z resztą jak wszystkiego, co do czego człowiek ma wątpliwości :)
dziekuje wszystkim za odfpowiedzi...własnie mi tez bardziej na czuja pasowało une...dlatego pytam..chyba jednk zostanwie une..pozdrawiam
a moglby byc okreslony?
pewnie by mógł, zależy od kontekstu, ale czemu nie
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Życie, praca, nauka