Gotowanie polsko-francuskie

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

Pewnien francuz poprosił mnie o przepisy dań, które jada się w Polsce na śniadanie:)
Macie może pomysł skąd wziąść coś takiego po francusku, albo po polsku, tylko nie mam za bardzo pomysłu co można zjeść typowo polskiego na sniadanie...

Twarożek z ziołami, rzodkiewką,

Kiełbasa na gorąco

Jajecznica

???

Au secour :)
Rzeczywiście my nie mamy chyba TYPOWO polskiego śniadania... Ja na przykład jadam tylko i wyłącznie kanapki z szynką z indyka- petit pain au jambon de la dinde (o ile się nie mylę- Francuzi rozumieli, jak im tłumaczyłam :)) ).
A twarożek? Jak go przyrządzić?

Albo dobra jajecznica? NA cebulce? z Pomidorami? Z szyneczką?

Kiełbaski np. KIEŁBASKI PYSZNE MORLIN? usmażone? albo gotowane?

Może sałatka jarzynowa? Półmisek wędlin?

Albo miód, masełko, swieże pieczywko, mleko....

Nie wiem :(

Mam mętlik w głowie.
Oeufs brouilles

Je les fais a la poele, je bat des oeufs comme pour une omelette .... et je fais chauffer la poele (avec du beurre ou avec de l'huile) un peu puis je retire tout en mélangeant bien les oeufs faut pas que ca colle.... je mélange au fouet.... je fais ca jussqu'a ce qu'il soit bien brouillé et la j'ajoute du persil

2 - ieme facon

Avant mettre des oeufs sur la poele on ajoute l'onion (5 min) du jambon ou une saucisse(3 minutes) , on peut ajouter aussi une tomate coupe en petits morceaux. Ensuite on casse des oeufs directement a la poele.

On ajoute du sel, du poivre.

On le mange avec des petits pains fraiches beurrees.