Nie rozmumiem zwrotu "prendre en charge"

Temat przeniesiony do archwium.
Witam :-)
Dostałam ostatnio e-maila od kolegi z Rwandy i nie rozumiem zwrotu jakiego użył :-( Całe zdanie brzmiało tak :
SI TU PEUX TROUVER POUR MOI UN PRIS EN CHARGE J'EN BESOIN AUSSI.
Jak odpisałam, ze nie rozumiem "un pris en charge" to odpisał mi :
Je t'explique ce ki conserne le mot pris en charge je manker bcps des mots
pour t'expliquer mais en bref ce "prendre en charge" .

Przyzwyczaiłam się, że pisze on z błedami, ale tego zdania nie moge rozgryźć :-)
Proszę o pomoc.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Ola
gosciu chce sie wprosić, uwaga!
To znaczy chcesz powiedzieć, że proponuje mi wyjazd do Rwandy, w zamian za jego pobyt tu w Polsce ??? :-)
No nie ale sie ubawiłam :-))))

Bonne soirée :-)
Ola
Koledzy z Afryki frankofońskiej starają się bardzo, aby obywatel Unii ich zaprosił.Jest to często dla nich jedyna okazja, żeby sie wyrwac z ich afrykańskiej beznadziei i bez żenady proponują swoje towarzystwo na sępa(wiem z własnyego doświadczenia)I on na razie nie proponuje Ci wyjazdu do Rwandy, chyba zresztą nie ma zamiaru, tylko chce się wkręcić do Ciebie. A co będzie dalej, to jest nieprzewidywalne, bien sûr! zobacz zresztą sama:
PRISE EN CHARGE : action de prendre en charge qqn, d'assurer son entretien, ses dépenses. Prise en charge d'un parent âgé. Prise en charge d'un assuré par la Sécurité sociale.
No to teraz wszystko jasne :-)rnSama sobie jestem trochę winna, bo ten kumpel zbiera dla mnie kapsle od piwa (mój syn je kolekcjonuje) i żeby nie być niewdziecznicą zapytałam co mogę dla niego zrobić.rnOto jego pomysły :rn1) opłacić czesne w jego szkole (ma 20 lat ale jeszcze się uczy)rn2) nowy aprat komórkowyrn3) ten pobytrnPrawdę mówiąc z tego co pisał, to tych kapsli to bedzie tylko kilka sztuk, ale żeby w zamian zaraz życzenia z grubej rury ... ;-)rnJednym słowem Adams to "model" ! Ja tam myślałam, ze może czekoladki merci mu kiedyś wyślę ... ale chyba nie bo sie rozpłyną :-)rnDzieki jeszcze raz, jak bedę miała jeszcze w przyszłości jakieś problemy z francuskim (zwłaszcza z gramatyką) to pozwolę sobie napisać :-)rnPozdrawiam serdeczniern@+ OlarnrnPSrnA tak z ciekawości to mam przyjemność z kolegą czy z koleżanką ? oczywiście nie musisz odpowiadać jeśli nie chcesz :-))
Taaa... moja droga Olu, jak na moj gust to ten twoj kolega Afrykanczyk moglby wysylas SPAMy do ludzi, bo pomysly to ma swietne:) Ja na yahoo otrzymuje tyle SPAMOW ze leb boli i wszystkie podpisane jakos abdulah,osama,dali-chuli,onana i jeszcze jakies kosmosy, wsyscy pisza ze sa bogaci i maja uwiezione w banku iles tam milionow dolarrow i zeby im pomoc, zaprosic ich i zapisac do szkoly w moim panstwie i wtedy konto w banku bedzie odblokowane i sie ze mna podziela pieniedzmi!!!

po prostu no comments:) lece predko kogos zapraszac zeby mi potem jeszcze sie zwalil na leb ze swoimi 16-oma dziecmi:/

A moze u nich te kapsle sa takie drogie czy co??:):):):):):):):):):):) LOL
Witaj Crepique :-)
Widzę, ze tam sa jeszcze lepsi "agenci" niz Adams :-)
Bo on to w sumie jest OK i nie poznałam go przez spam tylko na jakims forum francuskim.
A co do kapsli, nie sądzę, ze piwo kosztowało majątek ;-) Zreszta on nie musi go kupować ani pić, mówił, że pozbiera u znajomych i w rodzinie, a o ile sobie przypominam to jest u nich 6 rodzajów. Wiec to chyba nie az taki wysoki koszt.
Zreszta skoro stać go na częste wizyty w cyber cafe ...

Pozdrawiam Cię serdecznie z "zachlapanego" Gdańska (leje jak z cebra :-(
Ola
Witaj Olu!Mam prośbę czy mogłabyś podać mi link do tego forum?Merci a [email]
Czesc,
nie mam dla Ciebie dobrych wieści :-(
Jest to adres :
http://phonetique.free.fr/for3/index.php
ale na tej stronie kiedys forum składało sie z 3 części :
enquete, materiel i correspondant. Na tym ostatnim były własnie wpisy osób poszukujacych partnera językowego. Niestety forum to z czasem ogromnie się rozrosło i chyba dlatego je zlikwidowali :-(
Wiem jednak, ze są też inne forum pl-fr, gdzie mozna znaleźć korespondenta.
Napisz więcej na czym Ci zalezy to może cos Ci dopowiem :-)
Pozdrawiam
@+ Ola
Witam,
Wiecie co, Adam wkrótce ma zamiar wysłac mi te kilka sztuk kapsli. Pisał mi o tym ostatnio. Chciałabym mu kupic jakiś niezobowiązujący prezent, może ma któs jakiś pomysł ? On ma 20 lat, jeszcze sie uczy i mieszka w stolicy Rwandy.
Oczywiście telefon komórkowy i wyzyta w Polsce nie wchodzi w rachubę ... :-)))

Pozdrawiam serdecznie
Ola
Za kapsle to chyba najlepiej komplet pocztowek z Polski(najlepiej zimą -hehehe):-)
Bonsoir,
lol :-)) C'est une bonne idée, vraiment ! :-))

Merci bien "246"
et bonne soirée
@+ Ola
lol! de rien, vraiment! Bonne soirée!
Temat przeniesiony do archwium.