ahh te czasowniki....:(

Temat przeniesiony do archwium.
mam liste czasowniokow, ktore musze przetlumaczyc, odmienic przez osoby i podac odmiane w l'imparfe i passé compossé. Wiec tak- przetlumaczyc, przetlumaczylam, i sprobowalam podac w czasie l'imparfe i tu wlasnie chcialbym prosic o spawdzenie, czy zrobilam to poprawnie, oraz o wskazanie, ktory czasownik z jakim posilkowym sie laczy i jak odmienia sie w l'imparfe
Mam rowniez pytanie co do czasu passe composse, czy odmienia sie tylko czasownik posilkowy, czy jak to wyglada, czy ktos moglby mi to zoobrazowac?

ècrire écrir
découvrir découvert
vivre vécu
acheter acheté
apprendre appris
aimer aimé
critiquer critiqué
choisir choisi
écouter écouté
être été
voir vu
s'amuser s'amusé
se promener se promené
noter noté
savoir su
répondre répondu
adore adoré
falloir fallu

bardzo prosze o pomoc, jutro mam z tego sprawdzian, a nie radze sobie niestety akurat z tym jezykiem.
écrit

s'est amusé(e)
troche chyba namieszlas z imparfait i passé composé, w kazdym badz razie participy ktore utworzylas

écrit, adoré itd.

uzywane sa w passé composé
razem z czasownikiem posilkowym être lub avoir

imparfait to inna bajka

zajrzyj do dzialu gramatyki, ktory znajduje sie na tej stronce, poczytaj i na pewno ci sie rozjasni
tez mi sie wlasnie wydaje, ze pokrecilam, a mozna chociaz napisac, dokladnie ktore lacza sie z e. a ktore z a.?
polecam zaopatrzyć się w książeczkę Becherelle -La Conjugaison pour tous, wszystkie czasowniki, odmiany, wzorce -świetna rzecz!
niezbędna;)
s'amuser, se promener z etre
reszta z avoir
Na zachętę podaję odmianę chyba najtrudniejszego czasownika z Twojej listy: S'AMUSER:

Imparfait
je m'amusais
tu t'amusais
il/elle s'amusait
nous nous amusions
vous vous amusiez
ils/elles s'amusaient

Passé composé
je me suis amusé(e)
tu t'es amusé(e)
il/elle s'est amusé(e)
nous nous sommes amusé(e)s
vous vous êtes amusé(es)
ils/elles se sont amusé(e)s

I jeszcze drobna uwaga (pewnie to literówka, ale na wszelki wypadek...): «adoré» to participe passé od czasownika «adoreR».

Powodzenia i odwagi! :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia