taki oto dylemat

Temat przeniesiony do archwium.
Il ne fait pas beau aujourd’hui, n’est – ce pas ? ....................................... .
a) Si, il y a du vent et il pleut
b)Oui, il y a du vent et il pleut
c)Non, il y a du vent et il pleut
d) Non, il n’ y a pas de vent et il ne pleut pas

mam taki oto dylemat ze w podanych odpowiedziach ma byc A, ja jakos nie moge sie z tym zgodzic, najlepiej to mi pasuje B ale prosze o pomoc bo juz sama zglupialam ...
jest brzydko... czyz nie? - ależ tak , jest brzydko

stawiam na A....aaaaale zakręcone przyznaję ;D
jak dla mnie to tylko jedna odpowiedź jest dobra
i jest to A :)
Moim zadaniem jedyną poprawną odpowiedzią jest "C"
Odpowiedź A nie pasuje gdyż "Si" ma charakter przekorny, więc jak gdyby przeczysz poprzedniemu stwierdzeniu (po polsku by było: Nie jest dziś ładnie, czyż nie? ODP "A": Ależ tak, leje i wieje..- kompletny bezsens)
(Gdyby było : Si, il fait du soleil de temps en temps... - to jeszcze ma jakiś sens)
Odp B - coż, na pytanie/stwierdzenie w negacji nie odpowiemy przez "Oui"
Odp C - jest logiczna - zgadzamy się ze stwierdzeniem wyjsciowym : Nie, faktycznie leje i wieje
Odp D - kompletnie zakręcona i bez sensu
To pytanie mialo zapewne sprawdzić czy student pamięta, że na pytanie przez NON odpowiada sie SI (a nie OUI) jesli chcemy sie ustosunkowac pozytywnie; szkoda że po samym "SI" brakło już logiki
Wg mnie także C
dla mnie tez zdecydowanie C!
aj glupoty pisze , mialam na mysli C a nie B jak napisalam( bo "non" potwierdza zdanie przeczace a "oui" nie mozna uzyc ); dzieki za pomoc
mam jeszcze jeden dylemat

Monsieur le Professeur, votre projet ............................... toute mon attention.

a) a attiré
b) a pris
c) a retenu
d) a concentré

jak poprzednio jedna odpowiedz jest tylko wlasciwa, autor proponuje C a ja A :)

wole to skonsultowac z wami bo wiem ze jest wiele bledow w odpowiedziach, o czym swiadczy poprzedni przyklad:)
jednak tym razem to juz sprawa delikatniejsza bo chodzi o wyczucie odpowiedniego slowka a nie znajomsc gramatyki.
wg mnie obydwa sa mozliwe choc C jest lepsze ze wzgledu na "toute"; gdyby bylo tylko "mon attention" to dalabym odp A
podejrzewam, ze powinno sie wstawic czasownik "retenir" i ta wersja bedzie na pewno poprawna
C) a retenu

jak w przykladach:
J'ai bien reçu ta lettre qui a retenu toute mon attention.
Ce document que j'ai lu avec un grand intérêt a retenu toute mon attention.

oczywiscie wyrazenie "attirer l'attention" istnieje, jednak w tym kontekscie bardziej pasuje mi "retenir"
A i C sa poprawne , z tym ze wiecej pasuje C

a attiré tout mon attention ( to znaczy przypadkowo )
ale w kontekstcie tu nie jest przypadkowo bo na pewno profesor dzialal
dla publicznosci , w takim razie " a retenu tout mon attention" jest tym bardziej dokladniejsze .
ups !
nie przeczytac "tout mon attention"
ale "toute mon attention"
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Nauka języka