tekst po francusku

Temat przeniesiony do archwium.
muszę napisać wypracowanie o mojej rodzince .. jedną stronę już mam (A5). Dopiero się uczę, a chce mieć kilka oryginalnych zdań.
np.
Bardzo lubię wujka , ponieważ za każdym razem , gdy mnie odwiedza przynosi mi coś słodkiego.

Moja mama jest nadopiekuńcza.

Mój brat ma często pomysły, które źle się kończą

Moja rodzina jest zwyczajna i niczym się nie wyróżniająca, ale taką ją lubię.

Z góry dziękuję :*

acha i czy
Gèologue to geolog (zawód) - strzelałam a w słowniku u mnie tego wyrazu nie ma.
jeszcze raz proszę o pomoc...
a przy okazji czy mozecie spr mój tekst który już napisałam?

MA FAMILE

Je m'appelle Asia. J'ai quinze ans. Mes parents sont gentil. Mon pere est nerveux. Ja a les cheveux courts est noir. Il est le vendeur. Ma mere est sociable, genereux et curieuse. Elle A lest cheveux blonds et les yeux bleus.Elle est (i tu chiałam dać księgowa ale nie wiem jak to jest). Wiktor, mon frere est stupide et ridicule. Wiktor a les cheveux blonde et les yeux bleus. Mon oncle, Tomek est gourmand et raleur. Il a cheveux noirs et les yeux verts. Il est le geologue. Il est grand. Ma tante est etrange. Elle a cheveux noirs et les yeux marron. Elle est le psycholoque.

Marci.. za pomoc..
Mes parents sont gentils.
mon père...
Il a (twój tata, tak?) les cheveux courts et noirs
Il est vendeur ( bez rodzajnika, piszesz kim jest)
ma mère est généreuse, ...
Elle a lest cheveux blonds et les yeux bleus.
Elle est comptable
Wiktor, mon frère
mon oncle raleur???????? - co autor miał na myśli?
il est géologue (znowu piszesz kim jest, zawód)
ma tante est étrange
...les yeux marrons
elle est psychologue (j/w)
bardzo dziękuję za poprawienie tekstu. teraz morduję się nad ułozeniem zdań z pierszej mojej wypowiedzi ale mi kompletnie nie wychodzi. jeszcze raz dziękuję za pomoc :*
Moje propozycje:
Bardzo lubię wujka , ponieważ przynosi mi zawsze słodycze (coś słódkiego)- j'aime beaucoup mon oncle parce que il m'apporte toujours les sucreries (quelque chose de sucré)

Mój brat ma często pomysły, które źle się kończą
mon frère a souvent les idées qui finissent mal

Moja mama jest nadopiekuńcza.
Ma mère est trop protectorale ( tu nie jestem pewna, napewno jest jakies inne słowo, którego nie znam :( )

Moja rodzina jest zwyczajna i niczym się nie wyróżniająca, ale taką ją lubię.
Ma famille est ordinaire (normale) et elle ne se distingue par rien mais je l'aime bien comme ça

Niech może jeszcze ktoś na to rzuci okiem
;)
oups...j'aime beaucoup mon oncle parce qu'il ....
dziękuję. nie czuję się mocna z francuskiego - dopiero zaczynam (na pewno widać z mojego opisu rodzinki). uratowałaś mnie, bo już myślałam, że nie dam rady..
WIELKIE
DZIĘKI
M E R C I
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia