la voix passe

Temat przeniesiony do archwium.
Chciałabym sie dokładnie dowiedzieć jak się tworzy tryb bierny. Próbowałam sama to rozkminić, ale mi nie wychodzi. Tak więc bardzo proszę o pomoc.
Np. jak zamienić na tryb bierny tego typu zdania:
- Trois bandits ont cambriolé la banque nationale.
- Le fils de mon voisin a surpris le voleur dans leur maison.
- Ce soir, le directeur désignera les vice-directeurs.

Z góry dzięki za pomoc.
o przepraszam zrobiłam błąd w temacie... oczywiście chodzi mi o la voix passive
potrzebuje pilnej pomocy mamnapisać rezerwacje biletu przy czym zapytaco cene poproscic o miejsce dla niepalacych i zapytac o posilki i ile trwa podroż pomózcie blagam nie ma pojecia jak to zrobic!!!PILNE
omocy mamnapisać rezerwacje biletu przy czym zapytaco cene poproscic o miejsce dla niepalacych i zapytac o posilki i ile trwa podroż pomózcie blagam nie ma pojecia jak to zrobic!!!PILNE
La forme passive = czasownik posiłkowy ETRE + participe passé

Czasownik être musisz odmieniać w takim czasie, w jakim jest zdanie w stronie czynnej.

Un médecin découvre un vaccin. (lekarz odkrywa szczepionkę)
podmiot + czasownik w czasie terazn. (présent) + dopełnienie

Un vaccin EST DéCOUVERT PAR un médecin. (szczepionka jest odkryta przez lekarza)
dopełnienie staje sie podmiotem + Etre jest w present + p.passe czasownika DECOUVRIR + podmiot stał się dopełnieniem wprowadzonym przez przyimek PAR

Trois bandits ont cambriolé la banque nationale.
podmiot + passé composé CAMBRIOLER + dopełnienie

La banque nationale A été cambrioléE par trois bandits.
dopełnienie staje sie podmiotem + ETRE w pase compose (a ete) + p.passe czasownika CAMBRIOLER + podmiot staje sie dopelnieniem

* pamiętaj o uzgodnieniu p.passe - dodajesz E bo bank jest rodzaju żenskiego

Deux voleurs ont été arrêtéS. (dodajesz S bo chodzi o l.mnogą)
Deux filles ont été arrêtéES, (dodajesz E i S bo chodzi o l.mnogą i rodzaj żeński)

Postaraj sie zrobić 2 następne zdania.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Życie, praca, nauka