za wszelką pomoc dzięki!!

Temat przeniesiony do archwium.
hej. Moja prośba dotyczy rozprawki o temacie: le voyageur voit ce qu'il voit et le touriste voit ce qu'il est venu voir...
napisałam wstęp, następnie w rozwinięciu kto to jest podróżnik potem kto to jest turysta i dalej nie mam pojęcia... mógłby ktoś mi podsunąć jakąś myśl.. co powinno znaleźć się w planu analitik dalej??? pliissss
W uproszczeniu: turysta przyjechal tu zobaczyc na wlasne oczy to, o czym juz wie (np. piekna plaze, nawet jesli nie jest piekna, biede dzieci, nawet jesli nie rzuca sie w oczy, olbrzymia Niagare, choc wcale nie taka imponujaca w rzeczywistosci). Turysta potwierdza zatem swoje wyobrazenie o miejscu i takie wrazenia stad wywiezie. Widzi to, co sam CHCE zobaczyc.
Natomiast podroznik, prawdziwy podroznik (voyageur) przebywa poza osrodkami turystycznymi, poznaje prawdziwe zycie kraju, odkrywa nieodkryte, a nie widoki z pocztowek - widzi to, co WIDAC, to co JEST, a nie jak turysta: to co chcialby widziec. (Takie zwiedzanie obcych zakatkow jest bardziej wartosciowe? prawdziwsze? daje wiecej satysfakcji? nie tworzy zludzen?)

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie