"Moj dzień" jak wymawiać

Temat przeniesiony do archwium.
Witam mam duża prośbe otóż nie jestem zbyt dobry z francuskiego a na jutro mam przedstawić poniższy tekst, ale nie wiem jak wymawiać wiekszość słów, otoż jeśli ktoś by mógł napisać mi ten tekst tak jak się go czyta. Z gory dziękuje

Mon jour commence vers six heures du matin. Tout d'abord je fait
ma toilette et ensuite je vais a l'ecole. J'y passe environ huit heures. Vers seize heures je rentre chez moi. Je prepare un déjeuner et je regarde la télé. Vers dix- huit heures je vais a la piscine, ou bien au cinema. Parfois je fais une promenade. Chaque soir je rencontre mes amis. Ensemble nous amusons et nous allons au pub. Je rentre a la maison vers vingt- deux. Je prends la douche et je me couche.
mą żur komęse wer sizer diu matoł ;p cos takiego ;p tu dabor że fe ma tojlet e ensłit że we a lekol . ji pass environ łiter. ver sizer że rątre sze mła. że prepar un deżen e że regard la tele. ver dis łit er że we a la pisin . o bię o sinema. parfła ze fe un promenad. szak słar że rętr a la mezą ver wę-de. że prąd la dusz e że me kusze.

Strasznie to wygląda :) tylko tam gdzie jest r to czytaj takie francuskie :)
nie komęse tylko komąs
ogólnie tródno tak dosłownie napisać jak to będzie brzmiało :)
nie tródno , tylko trudno. jaki bląd ;p
Oczywiście nie uzywając zapisu fonetycznego trudno jest dokładnie napisać jal co się wymawia ale spróbuje. (u)- oznacza dzwięk pomiędzy polkim "u" a "i". Rózne rodzaje e sobie darujmy:
Mą żur komąs wer sizer d(u) matę. Tu dabor że* fe ma tłalet e ą(bardziej nosowo)słit że* we a lekol. Żi pas ąvirą łiter. Wer sizer że* rątr sze* mła. Że* prepar ę deżene e że regerd la te*le*. Wer dizłiter że* we a la pisin u bię o sinema. Parfła że* fe (u)n promenad. Szak słar że* rąkątr me*zemi. ąsąbl nunuzamuzą e nuzalą o p(u)b. Że* rątr a la mezą wer węde*zer. że* prą la dusz et że* me kusz.
Jezeli potrafisz to gdzienigdzie możesz wymawiec zamiast e, tą głoskę pośrednią między "e" a "y" te miejsca w tekscie oznaczyłem gwiazdka*.
Nie da sie polskim alfabetem opisac wymowy francuskiej.Trzeba by znakami fonetycznymi, ale mało kto je zna. jest taka strone web z wymowa -http://public.research.att.com/~ttsweb/tts/demo.php
Wybierz tu lektora francuskiego i wkej lub wpisz dane słowo czy też zdanie, albo podaj swój identyfikator ze Skypa, to ci przeczytam - nagrasz sobie Pamela.
pa
ok dziękuje!!! bardzo mi pomogliscie
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Inne

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie