Le Pluriel et Sur

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć

Mam takie problemy:
1.Nie wiem czy jest jakaś różnica w wymowie między "Le restaurant" a "Les restaurants". Powiedzcie mi czy w ogóle liczbę mnogą wymawia sie inaczej od pojedynczej czy jest to to samo??

2. Znowu problem z wymową:-( Jaka jest różnica między "J'ai" a "Je"??

3. Czy "sur" mogę użyć w takim kontekście: "C'est le temps sur déjeuner"??

Z góry wielkie dzięki za Pomoc;-)

Pozdrawiam;-)
1.wydaje mi sie że w liczbie mnogiej (rodzaj męski) zawsze czyta się tak samo ponieważ nie czytamy "s" np :le divorce-les divorces; le medecin-les medecins nie ma różnicy z tym że "les" czyta się nieco inaczej niż "le". "les" czytamy z takim jakby przedłużonym "e"

2."j'ai"czytamy "że" z przedłużonym "e" --> J'ai la voiture (że la włatur) jak to dziwnie wygląda ;) nie lubię w ten sposób pisać
"je" czytamy "ży" --> Je suis contente(ży słi kątąt) ;)
3.nie.c'est le temps POUR déjeuner
dodam jeszcze że to przedłużone "e" czy jak kto to nazywa wpada w "i" może zrozumiesz o co mi chodzi :P musiałby Ci to ktoś po prostu przeczytać
Wielkie dzięki za pomoc;-)

Ach, jednak ta wymowa jest naprawdę trudna:-( Co do przedłużonego "e", wpada w "i" tzn. jego wymowa spada na samym końcu ?? Przynajmniej tak mniej więcej ja to odbieram;-) Coś między "e" a "y". Sorka, że Was tak przynudzam, ale nie mam za bardzo do kogo zwrócić się o pomoc;-)

Pozdrawiam:-)
nie jestem w stanie Ci tego wytłumaczyć...nazwałam to przedłużone "e" ale to musi Ci ktoś przeczytać albo kup po prostu jakąś płytę dla początkujących i posłuchaj wymowy bo inaczej się nie nauczysz.. :)
Ok. Dzięki. Muszę się w tym kursie, albo w słowniku dobrze przysłuchać;-)
Jeszcze raz wielkie dzięki.

Pozdrawiam;-)
1.Nie wiem czy jest jakaś różnica w wymowie między "Le restaurant" a "Les restaurants". Powiedzcie mi czy w ogóle liczbę mnogą wymawia sie inaczej od pojedynczej czy jest to to samo??

restaurant i restaurants to jest ta sama wymowa ale "le" i "les" to bedzie
le ( e zamkniete ) , a les = ly

2. Znowu problem z wymową:-( Jaka jest różnica między "J'ai" a "Je"??

tak samo j'ai= zy ( z z kropka ) i je = ze ( z z kropka ale e zamknietne )

3. Czy "sur" mogę użyć w takim kontekście: "C'est le temps sur déjeuner"??
Nie , wyraz bedzie taki : il est temps de déjeuner - lub - c'est le temps du déjeuner .
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa