ćw z francuskiego

Temat przeniesiony do archwium.
Usłyszałeś w radiu że wyspom na które sie wybiera Twój znajomy francuz grozi jakaś katastrofa. Uprzedż o tym pisząc wiadomość. Skorzystaj z zapropowanego słownictwa:
une incendie-pożar, une inondion- powódź, une avalache- lawina, une canicule- okres upałów, annoncer-zawiadomić, avertir-ostrzec,avoir lieu-mieć miejsce, venir-nastąpić, Fais gaffe- uważaj
NApisałam tą prace i dostałam 1;/ teraz muszę to poprawić mógłby mi ktoś pomóc? Byłabym bardzo wdzięczna:-)
To może postaraj się trochę poprawić i przepisać tutaj. Wątpię, żeby komuś się udało trafić na to, co Ty wymyśliłeś/aś.
ale to może być całkiem nowa praca, po prostu musi być w miarę poprawnie napisana...
To chociaz napisz po polsku i sprobuj przetlumaczyc jak umiesz (co umiesz). Nie odrabiamy calych zadan domowych!
Dobrze:-) więc to co chciałabym napisać:
Salut!
Fais gaffe! Après-demain ill aura une avalanche! à la radio ils (zapowiadają katastrofę). Tu dois (zakończyć podróż z powodu katastrofy). Une avalanche causé par (nadmiar śniegu). Je ne peux pas attendre. (Wracaj jak najszybciej, to może się zdarzyć w każdej chwili.) Tu appelleras ce mois. (Czekam na wiadomość)

To co napisałam po francusku myślę że jest dobrze:-)
Salut!
Fais gaffe! Après-demain il aura une avalanche! Ils s'annoncaient le catastrophe dans la radio. Tu dois finir ton excursion en raison de l'avalanche causée par surabondance de neige. Reviens dès que possible. Tu appelles ce mois. Je tremble pour toi et j'attends ton message.
Dziękuje pięknie:-) To było dla mnie bardzo ważne!:-)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Nauka języka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia