Rozprawka- bardzo proszę o rady!

Temat przeniesiony do archwium.
Bardzo, ale to bardzo proszę o rady, co napisać w rozprawce, żeby dostać dużo punktów? Oprócz takich rzeczy oczywistych jak łączniki, bogate słownictwo czy napisanie opinii na samym końcu. Bardzo na Was liczę.:(
Błagam was:( Wiem, że warto np. użyć użyć trybu warunkowego czy strony biernej, ale nie wiem jak to najlepiej zrobić.
o ile sie nie myle to w bibiliotekacj sa informatory , broszury maturalne z rzykładowymi wypracowaniami i komentarznmi egzaminatorów:_))

Pytanie dziwne co za problem odwrocic szyk zdania na strone bierną albo wbic jakis tryb... nie wspominjac o subjontivie....
No i praca ma mieć odpowiedznią formę, tzn. z rozprawki nie może Ci się zrobić nagle opowiadanie;)) Ale to raczej jasne;) No i praca ma byc na temat, najlepiej, żeby było urozmaicone słownictwo, różnorakie konstrukcje gramatyczne... No to co już wcześniej było napisane;)
Pewnie, że Subjonctif jest konieczny, to wiem. Ale szukam jakiś uniwersalnych zwrotów, które nadają się do prawie każdej rozprawki, a które świadczą o wysokim poziomie piszącego. Oprócz łączników, gdzie mogę znaleźć kilkanaście list. Tak jak np. po angielsku wiem, że np. warto napisać It is said, albo some people czy jakąś inwersje. A po francusku nie wiem czego używać:( A może jest jakaś książka, gdzie są przykładowe rozprawki? Pomocy:(
Anne, mam do ciebie ogromną prośbę, masz może napisane jakieś swoje rozprawki na komputerze, jeśli tak to czy mogłabyś mi je przesłać? Bardzo mi na tym zależy:(
Czesc, słuchaj, mam dośc sporo swoich rozprawek na kompie wiec jak chcesz to moge Ci je przesłac, sa całkowicie sprawdzone i poprawne językowo :)
Będę ogromnie wdzięczna [email]
Tak już wcześniej widziałam, że wypisałaś te zwroty, ale i tak dziękuje:)
Bez bledow ortograficznych i gramatycznych , jezeli zdania maja dobra kolejnosc slow , to juz jest ma
Ups ! przerwalo mi sie ,
... to juz jest maksimum , a inne rzeczy to sami francuzi nie potrafia ( subjonctif , itd ... )
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa - tłumaczenia