Soufflé au chocolat czekoladowy suflet
20 g de beurre masła
4 oeufs + 2 blancs 4 jaja + 2 białka
100 g de chocolat noir concassé( à 65 % de cacao) 100 g czekolady potłuczonej czarnej
2 c.à.s de Rhum brum rumu (2 cuillere a soupe - 2 łyżki do zupy czyli duże)
c.à.s. de créme fraîche śmietanki
1 pincée de sel 1 szczypta soli
2 c.à.s. de sucre en poudre cukru pudru
1) Préchauffez le four à 200 °c (th.6/7) Rozgrzać piekarnik na 200 stopni
Beurrez un moule à souflé de 1 litre de contenance. Wysmarować masłem foremke do pieczenia sufletu o 1 litrze pojemności.
Cassez les oeufs en séparant les jaunes des blancs. Rozbic jajka oddzielając żółtka od białek.
2) Faites fondre le chocolat au bain-marie avec le rhum. Rozpuścić czekoladę z rumem.
Quand il est bien mou, ajoutez la crème, puis les jaunes d'oeufs.
Kiedy jest dość rzadkie dodać śmietankę, potem żółtka jajek.
Laissez épaissir 4 minutes en remuant.
Pozostawić do zgęstnienia na 4 minuty w ruchu (mieszając)
ôtez du feu et laissez tiédir.
zdejmijcie z ognia i pozostawcie w umiarkowanej temperaturze.
3) Fouttez les 6 blancs en neiges ferme avec le sel, puis ajoutez-y le
sucre toujours en fouettant.
Ubic 6 białek z szczypta soli, nastepnie dodać cukier wciąż ubijając.
Incorporez-les délicatement à la préparation au chocolat.
Połączyc je delikatnie z przygotowaną czekoladą.
Versez dans le moule et enfournez pour 20 minutes.
Przełozyć do formy i piec przez 20 minut.
Smacznego :)
Pozdrawiam
Oleszka