Prosze pomocy !!!

Temat przeniesiony do archwium.
Mam do zrobienia 2 zadania niestety niebyło mnie w szkole i niewiem jak je zrobic:(
1.Odpowiedz na pytania używając Si lub Oui.
-Tu n as pas soif?
-Vous n aimez pas les moules?
-Tu as Fini ton travail?
2Podkreslone elementy zdania zastap zaimkiem COD DOI en y a nastepnie zaprzecz te zdanie.( ja zamiast podkreslac bede pisała duzymi literami)
-Je donne un eadeau à MON FRéRE CADET,
-Nous voutions appeler LE DIRECTEUR
-Tu passes l hiver à LA CAMPAGNE
-Vous penser souvent à VETRE GRAND_MèRE
-Nous allons EN ITALIE
-Elle a pu sortir DU PrisON
-Nous resterons EN POLOGNE tout le mois.
-Est-ce gue tu lis DES JOUMAUX, toi??

Z góry bardzo dziekuje:)
oui - tak
i si - tez tak, ale po negacji (nie lubisz wakacji? - Alez tak, lubie! (Mais si, j'aime!)
Sprobuj zrobic sam(a), mozemy sprawdzic...
ale ja niewiem wcale o co chodzi jak to ma byc za dobry z francuskiego to ja niejestem wcale tego nierozumnem
Pierwsze to ty nie jestes spragniony? to jak mam odp po polsku?
Oui, aime soif. Tak bedzie?
j'ai soif. :|
odmiana avoir sie klania ^^
Oj, Wojtas, nie przeczytales wskazowki!
Tu n'as pas soif? Nie chce ci sie pic? - pytanie zaprzeczone, wiec odpowiadamy: Si, j'ai soif. - Tak, chce mi sie pic ( a nie: oui, j'ai soif)
Odpowiadamy "si" bo to potwierdzenie, ale po negacji.
Wiec drugie bedzie tak: Si,avez moules.
Nie, to bedzie tak:
Vous n aimez pas les moules? (Nie lubi pan/pani malz? - takie frutti di mare...- nie mam tu polskich znaczkow)
Si, je les aime. (Tak, lubie je!).
czasownik tu jest AIMER - lubic, no i trzeba tez bylo zmienic osobe.
a ostatnie: Oui,je ton travail.??
Tu w pytaniu nie masz przeczenia, będzie więc po prostu z "oui"-oui, j`ai fini mon travail-pytają się Ciebie, czy skończyłeś swoją pracę, trzeba zamienić więc "ton" na "mon", bo to Ty odpowiadasz:)
Czasownik "finir" masz w tym zdaniu w czasie passé composé, MUSI być więc czasownik posiłkowy avoir lub être)akurat tu avoir)+participe passé odmienianego czasownika. W tym zdaniu p.passé to "fini".
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Nauka języka