Interpuncja

Temat przeniesiony do archwium.
Czy może mi ktoś podać zasady interpunkcji? Nie za bardzo wiem kiedy wstawiać przecinki. Z góry dziękuje za jakieś zasady:)
Przecinki - nie stawia się nigdy przed: który, i nie przed: że. Nigdy nie oddziela się istotnych elementów zdania podmiotu, orzeczenia, dopełnienia.
Za to oddziela się przecinkiem okolicznik miejsca, przyczyny, celu - na początku zdania, wydziela się go przecinkami w środku zdania, a gdy okolicznik jest na końcu zdania, przecinek przed nim może być lub nie. Oddziela się też przecinkiem zwroty:
A mon avis, ...
Selon lui, ...
A inwersja? I jak nie popełniać błędów w zadaniach jak L'enfant, épuisé par cette première journée d'école, s'est rapidement endormi?
Stawia się przed MAIS, CAR, DONC.
Przed każdym ET, jeśli jest ich co najmniej 2 w zdaniu. Tak samo przed OU, jeśli jest ich co najmniej 2. Przed każdym NI, jeśli jest ich co najmniej 3. Przed SI, które wprowadza zdanie podrzędne.
Inwersja wprowadzająca komentarz, typu dit-il, réplique-t-il, indique-t-il, wymaga przecinka przed, lub przed i po gdy to nie jest koniec zdania.
Np. Il est nécessaire, croit-il, de se présenter.
Il est nécessaire de se présenter, dit-il.
Zdanie, które przytoczyłaś zawiera zadnie wtrącone, ja bym dała oba przecinki, tak jak ty. Tak jak po polsku.
Merci:)
Chyba, że powinnam coś jeszcze wiedzieć:) Np. jakaś konstrukcja z przecinkami, która świadczy o dobrej znajomości języka:)
Znalazłam fajną stronkę na temat przecinka
http://www.cegep-ste-foy.qc.ca/freesite/index.php?id=8400
Francuzi używają też w inny niż my sposób myślnika i dwukropka.
Jest taka książka Barbary Grzywacz and comp. J. francuski -
poradnik dla Polaków, gdzie jest rozdział o ichniej interpunkcji. Polecam.
Złoty z Ciebie człowiek:) Bardzo dziękuje:)
Temat przeniesiony do archwium.