R

Temat przeniesiony do archwium.
Jeśli mam lekką wadę wymowy R, ale umiem je powiedzieć tylko czasem wręcz nie mogę, powinnam uczyć się Francuskiego?
( Przepraszam za błędy :D)
trudno ocenić, kiedy nie możemy usłyszeć jak je wymawiasz, ale z doświadczenia wiem, że dużo osób, które mają problemy z "r" w języku polskim, świetnie brzmią po francusku [może nawet zdarzyło Ci się kiedyś usłyszeć "masz takie francuskie "r"]. Myślę, że warto spróbować, francuskie "r" jest bardzo wibrujące i właściwie lekko wyczuwalne, nie tak wyraźne jak polskie, więc twoja wada nie tylko może nie być przeszkodą, ale wręcz stać się zaletą :) pozdrawiam
Również mam taką wadę wymowy jednak nie wiem czy to ułatwia naukę przede wszystkim dlatego, że polskie R jest przedniojęzykowe, a francuskie tylnojęzykowe, więc tak czy tak musisz nauczyć się wytwarzać wibrację na tyle języka. Oczywiście można też zastąpić to tylnojęzykowe R naszym, ale w niektórych francuskich wyrazach nie da się po prostu wymówić naszego polskiego "wadliwego" R, ponieważ gubimy wtedy inny dźwięk. Patrząc również po osobach studiujących ze mną, które próbują uskuteczniać takie manewry nie brzmi to zbyt dobrze - nasze R jest twardsze.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa