komentarz do cytatu

Temat przeniesiony do archwium.
<<La grandeur d'un pays, c'est d'assumer toute son histoire. Avec ses pages glorieuses, mais aussi avec sa part d'ombre. >> Cette citation de Jacques Chirac fait partie d'un discours prononce le 30 janvier 1006, au cours duquel le chef de l'Etat institue la date du 10 mai comme jour de mommemoration de l'abolition de l'esclavage. Cing jours auparavant, dans un contexte de polemique sur le passe colonial de la France, il avait annonce la suppression partielle d'un article de loi tres controverse, date du 23 fevrier 2006, qui reconnaissait le <<role positif >> de la colonisation.

No więc, ogólnie to mam to skomentować na przykładzie Polski. Rozumiem mniej więcej ten cytat i całą resztę.. tylko nie mam pojęcia jak to skomentować. Czy moglibyście mi skomentować to po polsku, żebym mogła napisać wypracowanie na 200 słów, bo nie mam osobiście komentarza do tego cytatu. Bardzo was proszę :)
Błagam was ludzie :(
Moim zdaniem komentarz ma sie odniesc do czegos "zlego" dokonanego przez Polske/Polakow (to tak upraszczajac). Nie wiem, moze opisz mordowanie Zydow w Jedwabnem albo jakies podobne wydarzenie. Np. mozesz sie tez wesprzec ksiazka "Zlote zniwa" Grossa, jezeli mamy pozostac przy temacie Zydow. Akurat tam wiele razy opisana jest chciwosc - i tu odniesiesz sie do lupiezczej i wyniszczajacej francuskiej polityki kolonizacyjnej. Mozesz tez potem dodac abolutny brak skrupolow i nie liczenie sie z ludzkim zyciem, a dalej to juz wyobraznia i myslenie musza Cie poprowadzic.
Na chwile obecna nic innego nie przyszlo mi do glowy.

« 

Pomoc językowa

»

Życie, praca, nauka