Mieszkanie w Paryżu

Temat przeniesiony do archwium.
W tym roku wyjeżdżam na studia do Paryża. Gdyby ktoś miał informacje, gdzie najlepiej szukać pokoju, np. przy rodzinie, gdzie można znaleźć ogłoszenia, jak długo trwa załatwienie formalności, a może ktoś z was szuka współlokatorki? Z góry dziekuję za pomoc.
Taksie składa że tez sie wybieram na studia do paryza i szukam mieszkania. Jak cos znajdziesz ciekawego albo masz jakies pytania to podaje moj nr [gg]
:) nie wie, czy dostałeś moją wiadomość:) na wszelki wypadek podaję tez maila, kto wie, może się spotkamy w Paryżu?:) [email]
A ktoś się może wybiera na LEA, albo do Paris 7?
mam identyczny problem, też szukam mieszkania;) ja wybrałam Paris IV, histoire de l'art. Jak znajdziesz coś i będziesz myślała o colocation to się polecam:) [email] [gg]
heloł,

w związku z tym, iż wybierasz się na studia do paryża postanowiłam sobie popasożytować i zadać mądre pytanie :) Ja wybieram się tam za rok i tak się zastanawiam, czy wystarczy mieć zdaną maturę dwujęzyczną (polsko-francuską) żeby dostać sie na Uniwersytet? Jeśli nie, czy DALF jest jedyną opcja, czy istnieje może egzamin językowy wewnętrzny?

Z góry dzięki za odpowiedź,

pozdrawiam serdecznie
to zależy od uniwersytetu... na niektórych wymagają DALFA, niektórym wystarcza matura, a niektóre nie wymagają żadnego potwierdzenia znajomości francuskiego. Ja np nie mam matury francuskiej, tylko zwykłą, i nie musiałam nic zdawać dodatkowo, ale np. na Paris 10 chcieli, żebym zdawała albo Dalfa, albo jakiś inny egzamin, nazwy w tej chwili nie pamiętam. Na Sorbonie organizują jakiś egzamin w czerwcu, więc jeśli ktoś nie ma dalfa, zawsze moze zdać ten ich egzamin... ale o szczegóły musisz się dowiedzieć tam, gdzie chciałabyć/chciałbyś studiować:)
wiem ze ten tema był wiele razy poruszany ale chodzi mi o to kiedy składaliscie podanie na studia do francji... Ja za rok zdaje mature i chiałabym wyjechac tam na studia (mam DALF-a) interesuje mnie Sorbonne,
byłabym wiedzięczna za odpowiedź. w razie co to moj e-mail [email]
MAM PYTANIE CHCIALBYM ZACZAC UCZYC SIE FRANCUSKIEGO W PARYZU ZNA KTOS JAKIES DARMOWE UCZELNIE PROSZE O INFORMACJE ALBO JAKIES PLATNE SZKOLY CHCIALBYM ZACZAC JUZ OD PAZDZIERNIKA CZY MOZNA SIE ZAPISAC NA SORBONE PROSZE O ODPOWIEDZ
cze ja szukam pokoju na tylko 15 dni .Moze ktos zna kogos kto ma miszkanie w paryzu
słuchajcie ja już jestem we Francji u rodziny francuskiej... cce znaleść mieszkanie w Paryżu - małe dwuosobowe.. powiedzcie gdzie najlepiej szukac a może możecie mi coś polecić.. z góry dziekuje
Dominika
[email] moj mail)
Wszystko zalezy- kazdy uniwerek ma inne terminy skladania papierow. Sorbona zdaje sie zaczyna w marcu, ale nei jestem pewna. Ja skladałam w czerwcu.
Jezeli szukasz fajnego mieszkanka na krotki pobyt w Paryzu,to polecam mieszkanie na Montmarcie.2-pokojowe,z widokiem na Bazylike z wspaniala atmosfera.Najlepiej jechac tam z przyjaciolmi i dzielic cene miedzy siebie.Wtedy wychodzi taniej.Mieszkanie jest kompletnie wyposazone.Choc na 6 pietrze bez windy, to gwarantuje niezapomniane widoki i prawdziwa francuska atmosfere.Wlasciciele bardzo w porzadku.Polecem....Ich strony: http://ania-paris.wz.cz
a czy ktoś, kto już tu mieszka, myśli może o collocation gdzieś w centrum? od czerwca powiedzmy?
MAM DUZE MIESZKANIE NA FONTENAY SOUS BOIS .TELEFON INTERET BEZPRZEWODOWY DOSTEP DO RESZTY MIESZKANIA ITD .JAKI BUDZECIK .PROSZE O ODPOWIEDZ [tel]
ja sie wybieram na paris 7 i zaczynam LLCE
wracając do tematu, szukam mieszkania na lipiec i sierpień w paryżu, znacie moze kogos kto ma mieszkanie w paryzu, a moze chociaz ktos posiada jakies pomocne informacje przy szukaniu kwatery dla jednej osoby, a moze ktos rowniez wybiera sie do paryza i szuka mieszkania, z checia bym sie dolaczył gdyz w kilka osob jest o wiele taniej i latwiej znalezc mieszkanie, dzieki za wszelkie info, jakby ro moj email [email]
jest duzo ogloszenien pod kosciolem polskim na Concorde, ale tylko w niedziele.
jak nie - mozna znalesc tez ogloszenia przy kosciele amerykanskim na metrze Alma Marceau.
http://www.annonceetudiant.com/index.php?u_id=3413&u_name=Frontline%20focus%20international&jobs=stages&colocation=recherche&cours=soutien-scolaire
www.pap.fr
powodzenia
witam ...
chciałam dodac ogłoszenie,
poszukuje wspol lokatora... za rok zamierzam zaczac studiowac w Paryzu tzn jeszcze nei wiem jak to wyjdzie ale napewno chcem sie tam przeniesc, znales prace itp... wiec zalezy mi na tym zeby znalesc kogos kto takze planuje dalsze zycie w Paryzu...nie gwarantuje ze od razu sie wszystko uda ale zawsze trzeba jakos zaczac... toleruje praktycznie wszysko... i kazdy kontakt jest dla mnie wazny...
Alex ([gg] )
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Kultura i obyczaje