lista lektur na filologii romańskiej

Temat przeniesiony do archwium.
co prawda na studia bezpośrednio po maturze się nie wybieram, ale mimo wszystko chciałbym się dowiedzieć jakie lektury omawia się na wykładach z literaturoznawstwa. planuje wyjechać na rok jako au-pair i w międzyczasie kształcić się pod katem studiów. prosze o jakąkolwiek pomoc.
merci d'avance.
ew. może wie ktoś w jaki sposób można zdobyć jakiś le recueil des textes littéraires?
Na UMK na pierwszym roku filologii romańskiej przerabia się (wymagane są do egzaminu z historii literatury francuskiej)następujące lektury(teksty).
Podam najpierw XVI wiek, a jak znajdę spis lektur ze średniowiecza to napiszę póżniej:)
Textes:
1).Clément Marot, deux épitres ou deux épigrammes au choix
2).François Rabelais, Gargantua(texte intégral)et Pantagruel(extraits)
3).Margueritte de Navarre, L'Heptaméron(extraits)
4).L'Ecole Iyonnaise:Maurice Scève, Louise Labé,Pernette de Guillet(choix de poèmes)
5).Joachim du Bellay, Défense et illustration de la langue française(extraits),Regrets, Antiquités de Rome (choix de poèmes)
6).Pierre de Ronsard , Hymnes(un au choix),Sonnets(quatre au choix), Odes (deux au choix)
7). Agrippa d'Aubigné, Les Tragiques (extraits)
8). Michel de Montaigne, Essais, Livres I, II,III (choix de textes)
9). Théâtre au XVIe s. : Etienne Jodelle, Robert Garnier, Jean de la Taille, Pierre Larivey(choix de textes-coll. Mitterand).

Oprócz tego do XVI wieku mamy jeszcze manuels i ouvrages de référence.

QbA,pozdrawiam
Lagarde & Michard - w zasadzie prawie wszystko co się przerabia na literaturze znajdziesz tam. poszperaj w antykwariatach bo kilka tomów i dość drogie

Lanson & Tuffrau - 1-tomowy zarys najważniejszych rzeczy, nawet dobre
trochę cię uzupełnię średniowieczem:

- la Chanson de Roland
-Marie de France - 1p.
-Tristan et Iseut
-Chretien de Troyes - Perceval ou le Conte du Graal (+Lancelot + Yvain, ale o tym wspomnieliśmy)
-Aucassin et Nicolette
-Le Roman de Renard (gł. z Lagarda)
-Fabliaux (j.w.)
-kronikarze - Villehardouin, Joinville,Froissart i Commynes (z ćwiczeń nie pamiętam,na wykładzie byli
-teatr - religijny, komiczny (la farce du maitre pathelin)
- liryka XIIIw. - Rutebeuf, XIVw. - E. Deschamps, Ch. d"Orleans, Villon (mój ulubiony z epoki)
- poezja dydaktyczna - le roman de la rose (fragmenty z lagarda)

(przepisane +- ze spisu treści L&M Moyen Age
gorąco dziękuje :)

mam jeszcze pytanie: Pieśń o Rolandzie czytana jest w starofrancuskiej wersji czy ... ?
jeśli koniecznie chcesz, to możesz:)- przeważnie są 2-języczne wersje ze starofrancuską po lewej. ale i z nowofrancuskim tłumaczeniem na początku nie będzie łatwo, podobnie jak z tristanem.powodzenia
Na Śląskim na I roku robi się dodatkowo jeszcze cały wiek XVII :)
wiem, tak jest lepiej. my za to poświęcamy po semestrze na XIX i XXw. trochę masakra.
Może i lepiej, ale 3 Lagardy na jeden egzamin toż to przesada :)
na 1 egzamin? to nie macie egzaminu po zimowym semestrze? myślałem, że macie M-A. +XVI w zimowym, a XVII w letnim, tak byłoby rozsądnie.
dla mnie przesadą jest upchnięcie XIXw w jednym semestrze, bo każda powieść to przeważnie 2 tomy i nie ma mowy, aby wszystko sumiennie przerobić, bo zwyczajnie czasu brakuje, w końcu nie samą literaturą człowiek żyje.

na XXw. ponarzekam za 2-3 miesiące :)
Drogi Marrrcinie!Jesteśmy z tej samej Uczelni,przecież nie musisz wszystkiego czytać!!!Chyba,ze masz zamiar specjalizować się w literaturoznawstwie,bo ja jestem na I roku i już wiem,że mnie literatura nudzi jak narazie i wolę językoznawstwo,opisówkę czy coś potłumaczyć,pozdrawiam
jasne, że nie muszę wszystkiego czytać. ale sytuacja robi się cut niezręczna, jeśli na egzaminie (a tym bardziej niezręczna jeśli to ustny) zadadzą ci pytanie, z lektury, do której nie zajrzałaś/eś. czasem da się z tego wybrnąć a czasem nie.
jasne, że nie wszystko trzeba czytać, ale czytać trzeba to, co jest na liście lektur, bo niektórzy dr i prof. potrafią być dość dociekliwi, o czym przekonasz się za jakiś czas :)

literatura może cię nudzić (co specjalnie nikogo nie dziwi), ale po drodze masz z niej kilka egzaminów, które wypadałoby zdać. każdy sposób dobry.
pzdr.
Do Marrcina:A to prawda,że u prof.M z UG nie ma egzaminów tylko przepisuje ocenę z ćwiczeń?A teraz do Qby,zgubiłeś listę z lekturami ze sredniowiecza?Ty jak to możliwe?:D:D:D Pozdrówka
egzaminy są. aby wiedzieć to, co cię interesuje, zapytaj na uni. popytaj też o test z ćwiczeń hist. lit., ile trwa i co obejmuje, w zależności od osoby prowadzącej. my istatnio siedzieliśmy 3,5h składając bardzo przekrojowe zeznania, ale warto było się pouczyć :)
Moja kumpela z 3 roku licencjatu,nie miala u niego żadnego egzaminu,tylko zawsze przepisane oceny z ćwiczeń,a od ćwiczeń babki są OK!Pozdrówka
Wiecie niektórzy studenci lubią trochę przesadzać i dodawać sobie ile to oni i czego nie mają,ale to tylko dygresja:P
forum jest miejscem publicznym, więc niewykluczone, że egzamin odbędzie się. to o czym piszesz nie jest ponoć regułą, "starszyzna" opowiadała, że już różnie bywało. a ćwiczenia były ok, pod warunkiem, że znało sie zagadnienia i treść, na tyle, aby np. porównać społeczeństwo z 3 powieści (dla mnie ono było niemal takie samo). generalnie do przejścia ale za cenę solidnego posiedzenia nad książką (i notaktami, bo na ćwiczeniach z dr W. było wszystko o co pyta). więc tak czy owak za darmo czwórki nie dostaniesz, z lagardem trzeba się zaprzyjaźnić :)
mów co chcesz, historia literatury potrafi "ubarwić" życie.
Ale się dyskusja rozwinęła! :) Tak, niestety, egzamin mamy jeden z MA, XVI i XVII w w sesji letniej :(
A żeby było zabawniej, to na II roku dochodzi nam historia francuskojęazycznej literatury kanadyjskiej (a tak swoją drogą - to tylko wymysł UŚa czy może gdzieś jeszcze takie cudo jest wykładane??)
do Firem: na UwB
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa