Romanistyka UJ - ile procent (...)

Temat przeniesiony do archwium.
ile procent trzeba było mieć w zeszłym roku z polskiego i języka obcego,żeby dostać się na filologię francuską na UJ? a w ogóle to dlaczego jest tak mało osób na miejsce: 2,4 ??
No chyba im mniej,tym lepiej;)
A ja mam pytanie: czy koniecznie trzeba zdawac maturę z francuskiego, żeby dostac sine na UJ na romanistykę?? W tym roku rozpocznę ostatnią klasę liceum (jestem na profilu lingwistycznym), ale niestety w mojej szkole nie ma francuskiego ;/ Zastnawiałam się nad zapisaniem się na jakies szybkie kursy, poza tym chciałam dokończyc podręcznik który zaczęłam jak jeszcze chodziłam do szkoły prywatnej na francuski (za względów finansowych musiałam zrazygnowac), no i jeszcze może jakieś korki. Ale czy to mi wystarczy na wewntualna maturę??
nie. żeby dostać się na filologię francuską wystarczy,że obok R polskiego zdasz angielski lub niemiecki R. poza tym są prowadzone grupy francuskiego od samych podstaw (z tego co mi mówili).
Ja zaś słyszałam, ze na UJ dopiero mają wprowdzić grupy początkujące z języka francuskiego. Jednak jestem pewna, że na AP takie grupy już istnieją.