ROMANISTYKA Vs. FLA

Temat przeniesiony do archwium.
salut:) mam pytanko: jakie są róznice pomiedzy romanistyka a Fla??po skonczeniu którego łatwie mozna dostać opłacalną pracę??i gdybyscie byli na moim miejscu, co wybralibyście??:> czekam na wasze odp:) mocno ściskam:* merci d'avance
Napisz najpierw na czym polega fla,ja wiem tylko tyle,że jest cos takiego na UŚ,ale nigdy sie nie interesowałem dokładnie co to jest,ponieważ nigdy na UŚ mnie nie ciągnęło,a po drugie to jest b.daleko ode mnie ok.400km:)Pozdrawiam
nie jestem pewna ale FLA to jest francais langue approfondie, mam nadzieje ze nie gadam glupot ale FLA to jest jezyk francuski ale specjalistyczny, lepszy od romanistyki,moim zdaniem,gdyz na romanistyce glownie uczysz sie jezyka moliera a nie np jezyka prawniczego,choc to zalezy od romanistyki
gdzie slyszales o FLA?
a moze FLE bo to jeszcze cos innego, i chyba nie ma tego na polskich uczelniach
No to w takim razie wolałbym być na fla niż na romanistyce,ale juz czasu się nie da cofnąć,a po drugie jak pisałem wczesniej na UŚ mam bardzo daleko...
Jezyk francuski na US zaklada ksztalcenie przede wszystkim tlumaczy franc-pol i jez franc w dziedzinie prawa i ekonomi.Oprocz zwyklych przedmiotow podobnych jak na romanistyce uczysz sie franc specjalistycznego w dziedzinie marketingu, ekonomi, prawa i podstaw trechniki, oraz przekladu i jezyka mediow(dziennikarstwo,techniki komunikacji) itd etc..Polecam ten kierunek bo jest po prostu ciekawszy niz romanistyka.Ja sie tam wybieram,ale narazie czekam na wyniki czy sie dostalam. Pozdrawiam!
FLA = francais langue APPLIQUE, czyli rzeczywiscie francuski język stosowany. Na tym kierunku realizuje się całość programu romanistyki (literatura, gramatyka opisowa, historia itd), ale ponadto od II semestru zaczynają się przedmioty specjalistyczne wykładane po francusku: językoznawstwo stosowane, ekonomia, prawo cywilne i handlowe, dziennikarstwo, teoria i praktyka przekładu, francuski jezyk specjalistyczny, tłumaczenia specjalistyczne, tłumaczenia ustne (chyba o czymś jeszcze zapomniałem :)). Tak więc poza klasycznym wykształeceniem roamnistycznym FLA umożliwia poznanie słownictwa specjalistycznego w zakresie szeroko pojętego biznesu i daje szansę nabycia praktyki w tłumaczeniach z tej dziedziny. Obowiązują również praktyki w firmach francuskich. Jako drugi jezyk kierunkowy od II semestru jest wykładany hiszpański.
W odróznieniu od filologii romańskiej absolwenci tego kierunku nie otrzymują uprawnień pedagogicznych. Istnieje możliwość ich uzyskania, jednak odpłatnie. Poza tym na romańskiej intensywniej nauczany jest II jezyk - włoski, no i naturalnie obowiązują praktyki w szkole.
Sam jestem studentem FLA, jeżeli macie jakieś konkretne pytania piszcie: [email]
Pozdrawiam wszystkich przyszłych FLA-wowców :)
superrrrrrrrrrrr:) dzieki:* teraz juz sie bardziej orientuję i wiem,ze chyba lepszy jest Fla niz zwykła romanistyka:) a Fla jest 5-letnie czy rozłożone na 3 i 2 lata!!!???a tak wogóle to na Fla jest trudniej i wiecej wymagaja???i czy trudniej jest sie dostac(ile około trzeba mieć z maturki procent)??? merci za wszystko pozdrawiam :* ide zażywać lata:D:D:D:D
Wszystkie kierunki w Instytucie Romanistyki UŚu są podzielone na licencjat i magisterium (3+2). Do 2000 któregoś roku czeka to zresztą wszystkie kierunki studiów w tym kraju (z wyjątkiem bodajże medycyny i prawa).
Czy trudniej jest na FLA? Nie sądzę... Ogólny program romanistyczny jest wspólny (większość wykładów mamy razem), a w zamian za nasze ekonomie, prawa itp. romanistyka ma przedmioty pedagogiczne (psychologia, pedagogika, metodyka itd), no i użera się od początku studiów z tym włoskim. Wydaje mi się więc, że poziom trudnosci obu kierunków jest zbliżony... Podobnie też jest z ilością chętnych - jak ja zdawałem było chyba tyle samo kandydatów na romańską, co na FLA (ok 3,5). Chociaz bywały lata, że FLA było bardziej oblegane.
A co do punktów z nowej matury, to nie pomogę, bo jestem starym maturzystą i przechodziłem przez tradycyjny egzamin wstępny na uczelni :)
to jak ktos jest nowym maturzystom i mniej więcej wie, ile trzeba mieć procent % to prosze o infi :D:D:D:D merci:*
MAM OGROMNA PROŚBE:) czy ktoś mi może powiedzieć, czy na Fla i romanistykę trzeba zdawac z polskiego mature rozszerzoną, bo tego bym nie chciała!!!!!!!proszę bardzo o odp merci:*
Nie trzeba... Zarówno na FLA, jak i romańską liczy się jedynie rozszerzony francuski.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa