Niesprawiedliwość na UJ !

Temat przeniesiony do archwium.
To , co UJ zrobił w tym roku na romanistyce , iberystyce oraz italianistyce , to skandal ! dlaczego połączono te 3 kierunki w jeden ? Dlaczego wszyscy razem mają być wpisani na jedną listę ? Zawsze było tak, że na romanistykę na UJ było ok. 2,5 osoby na miejsce i nie było się trudno dostać . To iberystyka i italianistyka były obleganymi kietunkami . A teraz? W tym roku na te wszystkie 3 specjalizacje było 1004 osoby , a pryjęto 97 ! Ponad 10 osób na miejsce ! I jak tu dostać się na romanistykę ?!

Teraz te 97 osób będzie kwalifikowanych na poszczegolne specjalizacje . Co w przypadku , gdy wiekszośc tych osób będzie chciała studiować hiszpański? Zostaną wepchnięci na ten kierunek , który jest mniej popularny - czyli FRANCUSKI ! I tak osoba , która nie chciała wcale studiować francuskiego , będzie studentem romanistyki . A osoby, które naprawdę by chciały studiować ten kierunek? Gdzie będa? Daleko w tyle na listach rezerwowych ?
Zgadzam się. Jest to procedura co najmniej "dziwna", co by nie powiedzieć brzydko. Nie chce być złośliwy, ale takie rzeczy to chyba tylko na UJ-ocie są możliwe... Może niedługo zaczną prowadzić jeden nabór na kierunek "filologia". Bo czy to ważne, jaki język się będzie studiować. Ważne, że JAKIŚ! Dla mnie chore!
dla mnie tez to jest chore ,co z tego ze UJ ,kiedy ten uniwersytet w ogle nie jest przyjazny studentom...moze lepiej darowac sobie te 80 zl ,i isc na inny, wcale ze nie gorszy uniwersytet ? polecam uam i umk swietne, pretizowe i do tego przyjazne (no... nie zawsze, jednak czesciej i namietniej niz UJ) studentom.
ps. moja kolezanka byla na kilka tgodni we francji, bez zadnych ujotow nauczyla sie mowic tak pieknie ,ze az pozazdroscic ;)
pzdr
Witam. Dziś po spotkaniu informacyjnym niewiele się wyjaśniło poza tym, że mniej więcej wiadomo, że połowa studentów zaczyna dopiero naukę francuskiego. Dla mnie (eksterna, toteż zielona) to duże zaskoczenie. Jak w takim razie będą wyglądały egzaminy? Czy dla wszystkich będą one takie same? Może będziemy się wspierać na forum dla studentów pierwszego roku romanistyki na UJ - dziennych, zaocznych i eksternistycznych zapraszam na forum w portalu gazety: http://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=43304
Gdyby się nie otwierało, forum to można znaleźć w prywatnych - edukacja - studia. Tytuł forum: romanistyka eksternistyczna UJ. Wszyscy bardzo mile widziani - Wykładowcy i Studenci. Pomagajmy sobie nawzajem i dzielmy się informacjami!