który jezyk wybrac? hiszpanski czy wloski?

Temat przeniesiony do archwium.
prosze o pomoc w podjęciu decyzji ktrego języka lepiej sie uczyc hiszpański czy włoski i czy trudna jest gramatyka tych języków. Studiuje romanistyke i musze wybrac dodatkowy jezyk, ale nie mam pojecia ktory.... bo nie znam ani jednego ani drugiego. POMÓZCIE! z gory dziekuje za rady ;) pzdr
podobne są...ale mnie bardziej podoba się hiszpański - i tak sama wybrałam, poza tym, uczę się ponad 7 lat.
Myślę ze jestem osoba obiektywna. Wszystkie cztery dla mnie maja ładna melodie języki. Hiszpański, francuski, portugalski, jak i włoski. Tak naprawdę największą przyszłość ma portugalski a za nim jest hiszpański. Więc wolałabym uczyć sie hiszpańskiego skoro nie miałyście z nim do czynienia
A dlaczego największą przyszłośc ma portugalski ?
Ze względu na Brazylie
Nadal nie rozumiem ...
nie martw sie ;) ja tez ;)
palmite a gdzie studiujesz romanistyke?
ja na UAM, moge ci cos powiedziec na temat hiszpanskiego tutaj jesli tez tu studiujesz...
Jennifer 18-ście spróbuję ci to prosto wytłumaczyć. Otoz angielski straci swoja pozycje na rzecz chińskiego i hindi. Wkrótce i Brazylia zacznie sie liczyć. Na razie najlepiej rozwija sie w Meksyk w Ameryce Łacińskiej ale to sie kończy bo w USA jest kryzys który będzie sie pogłębiał i gospodarka Meksyku zwolnili. Te zawilosci globalistyczne znam tylko jedna osobę co rozumie . To inaczej znaczy ze warto zainwestować w naukę hiszpańskiego a następnie w portugalski. A Włoski darować sobie na koniec.
Palmite, wybierz hiszpański, ma większy zasięg niż włoski, poza tym - jest piękny, słoneczny i łatwy.
To moja prywatna opinia:)
Hej! Ja studjuję filologię romańską i jako drugi język wybrałem włoski. Ogólnie na całym świecie więcej osób mówi po hiszpańsku (i na większym terytorium), to fakt, ale z drugiej strony kiedy będzie mi dane wyjechać gdzieś na inny kontynent np. do Brazyli? Z ofert pracy jakie się pojawiały w tym roku na studiach o wiele częściej szukano lektorów i tłumaczy z języka włoskiego niż francuskiego / hiszpańskiego.
O języku hiszpańskim się nie wypowiadam, bo się go nigdy nie uczyłem, ale włoski mi się bardzo podoba- zwłaszcza to dość szybkie tempo i ta jego specyficzna melodyka (Jak raz usłyszałem ja ktoś czyta po hiszpańsku to ten język wydał mi się taki bardziej "sepleniący". No ale to moja sybiektywna ocena...
nie jestem idiotką
jennifer nie nazwalam cie tak. Pisalem w sposob prosty bez ekonomicznych zwilości. Jak studjujesz filologie to do czego ci takie pojecia.
Włoska gospodarka nie będzie mogła ruszyć z miejsca dopóty, dopóki setki tysięcy włoskich 30-latków nie wyprowadzą się z domów swoich rodziców:
http://www.cafebabel.com/pl/article.asp?T=T&Id=6088
http://www.egospodarka.pl/17179,Wyzszy-wzrost-gospodarczy-w-strefie-euro,2,11,1.html
A to pewnie i 20 lat potrwa
Jadwidzia , USA są i bedą nadal na topie, zobacz , gdzie kto wyjeżdża, obiektem pożądaniajest AMERYKAńSKA Zielona karta i obywatelstwo USA;.............
"Ludzie głosują nogami i swoje wiedzą".
Meksyk ,Chiny, Europa i cała ta bida ma ogromny dystanś do odrobienia to kwestia conajmniej 100 lat ,ale wtedy juz nas nie bedzie.
Aktualnie :
pierwszy język obcy to obowiązkowo angielski,
drugi to możliwwie szeroko znany = hiszpański, niemiecki, chinski[?], rosyjski [b.łatwy dla Polaka] albo jakis niszowy np holenderski, syjamski lub tp/
Jak znasz hiszpański , to włoskiego bardzo szybko się nauczysz, o ile to będzie konieczne.
kynast Chiny to stany dogonia za 10 lat
włoski :) wg mnie ładniej brzmi :) :)
czesc! poszkuje absolwentów romanistyki w Gdańsku... ja dopiero zaczynam i chciałabym pogadać o podrecznikach itp. ;) zostawiam maila : [email] ...
pozdrawiam :)
a rumunski?
Z rumuńskim to ciekawy problem, bo z jednej strony - to jest język ,trochę niszowy, w Pl mało znany, czyli, ktoś , kto zna ten język, może dobrze na tym wyjść, jeżeli będzie istotne zapotrzebowanie na takiego specjalistę; pydanie czy będzie, nie mam informacji jak wygląda tu rynek pracy.
Może w turystyce? w dypomacji? Unii?{ale wtedy trzeba znać jeszcze co najmniej 2 języki, a lepiej 3, a jeszcze lepiej być przy tym np prawnikiem-tlumaczenia tekstow unijnych, ale i tak prawdziwy Rumun będzie miał wieksze szanse,
Język jest dość łatwy dla kogoś , kto zna już francuski, czy inny język romański.
Z drugiej strony wielu Rumunów zna dobrze francuski - dla nich bardzo łatwy.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Pomoc językowa