prosze o pomoc w znalezieniu jakiehkolwiek ksiazki z gramatyki opisowej języka francuskiego po polsku badz po gfrancusku. moga tez byc notatki. bardzo pilne bo mam kolokwium w piatek. pozdrawiam.
gramatyka opisowa dzieli sie np na fonetyke, morfologie czy skladnie. o co konkretnie chodzi?
[konto usunięte]
05 lis 2006
Ja mam do zdania literature, ktorej nienawidze!
smutaska
05 lis 2006
Ja tez literatura :/ i tez nienawidze :/
a co do gramatyki, w conjugason Becherella te "literki" po odmianach to mniej wiecej to( przynajmniej ja z tego korzystalam tydzien temu ale dopiero w pt sie okaze ze slusznie ;) pozdrawiam :)
[konto usunięte]
05 lis 2006
a co moze byc zlego w literaturze?:P ja w teraz mam z polskiego ustnego mam temat" realizm w tworczosci balzaka" i czytam te ksiazki po francusku. nie mgoe sie doczekac kiedy zostane studentem romanistyki UMK :p
[konto usunięte]
05 lis 2006
to pierwsze zdanie jakby nie po polskiemu, wybaczcie:)_
[konto usunięte]
05 lis 2006
smutaska jesli uwazasz ze "te literki" po odmianach w bescherellu to gramatyka opisowa to gratuluje. to co najwyzej transkrypcja fonetyczna, jesli cokolwiek.
smutaska
06 lis 2006
Ty lepiej dobrze spojrz...bo jakbys nie wiedziala nie4 chodzi mi o spis czasownikow bo uwierz ze to jeszcze potrafie rozroznic ;]
smutaska
06 lis 2006
Za odmianami jest u mnie np o GN, GV itd itp wiec z takimi tekstami to spadaj na drzewo ;]
Akiana
06 lis 2006
Lietrki w Bescherelle'u? Ja nie mam żadnych literek po odmianach:) Mam chyba wybrakowany egzemplarz. A nie podali wam bibliografii czy czegoś w tym stylu? Bo chyba najlepiej skorzystać z tego co używa wykładowca... Tak mi się wydaje...
smutaska
06 lis 2006
Ja po odmianach mam rozdzialy:
Qu'est ce qu'un verbe
la morphologie du verbe
la syntaxe du verbe
les valeurs desformes verbales
Jeżeli chodzi o gramatykę opisową to polecam 'Prononciation du francais standard' Pierre'a Leona - po francusku, a "Wymowa francuska' Platkowa - po polsku. Pozdrawiam!!!
Akiana
06 lis 2006
Aaaaaa.... No rzeczywiście u mnie też są:D Teraz rozumiem o co chodziło:D
[konto usunięte]
26 lis 2006
jozef sypnicki... ale tytulu nie pamietam
[konto usunięte]
26 lis 2006
jozef sypnicki... ale tytulu nie pamietam
Akiana
26 lis 2006
Kacprzak, Sypnicki - Elements de grammaire francaise=) Moim skromnym zdaniem całkiem dobra książka:)
[konto usunięte]
26 lis 2006
Trzeba z książki prof.Sypnickiego umiejętnie korzystać,bo jest sporo błędów(tak mówią u nas wykładowcy).Do opisówki jeżeli chodzi o fonetykę najlepszy jest P.Léon "Phonétisme et prononciations du français". U nas na jest to ksiażka bazowa jeżeli chodzi o GO(fonetykę) do egzaminu.
Akiana
28 lis 2006
Hmm... No to fajnie:/
Na UAM raczej to będzie podstawa na egzaminie, bo... napisali to nasi wykładowcy:D
Tyżuś
15 gru 2006
Czesc!wiem ze jestes juz po egzaminie ale tak na przyszlosc-slyszalas moze o takiej ksiazce:Antoni platkow,WYMOWA FRANCUSKA.Jest po polsku i jest do fonetyki.Pozdrawiam
Akiana
15 gru 2006
Ja jeszcze przed egzaminem:D Platkow to rzeczywiście bardzo przydatna książka, co prawda nic nie zastąpi francuza złapanego na korytarzu "A jak to się czyta? I tu jest jakaś różnica? Naprawdę?" :P :P :P Dobrze wytłumaczone co i jak wymawiać i gdzie połozyć ten złośliwy ruszający się język:P