La philologie française à Cracovie !!!

Temat przeniesiony do archwium.
Hejjj!!!

Jestem w klasie maturalnej, przygotowuję się na studia romanistyczne do Krakowa i mam pytanie do osób, które już ten kierunek studiują (zwłaszcza do tych z Krakowa). Czy język francuski jest językiem wykładowym z wszystkich przedmiotów? Tzn. czy wykłady z literatury, historii, gramatyki opisowej itd. itp. etc. and so on prowadzone są w języku francuskim??? Czy literatura jest opracowywana w oparciu o oryginały? Tuszę, iż tak właśnie jest, acz zaczynam wątpić, sądzac po tym, że francuski już nawet nie jest wymagany jako przedmiot obowiązkowy na maturze dla kandydatów na romanistykę (dla mnie ździebko poroniony pomysł, bo jednak francuski jest językiem un tout petit peu częściej wykładanym niż dajmy na to węgierski, żeby te wymagania wyrównywać, a tak się tylko poziom nauczania zaniża... no ale... nie jam ministerem edukacyi... ;) )
I jeszcze jedno: co z wymianami typu Erasmus-Socrates? Czy na Jagiellońskim istnieje w ogóle coś takiego? Strona UJ jest dość ubogo zaopatrzona jeśli chodzi o informacje dotyczące romanistyki i nie mam keine ahnung czy tam to jest w ogóle praktykowane...

Ben, merci d'avance pour des réponses (si vous veuillez avoir la bonté de m'en écrire ;) )
...mtnt déjà faut qu'je m'en aille faire dodo :p Alors à la prochaine !!!

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Kultura i obyczaje