studia we Francji

Temat przeniesiony do archwium.
Hej chciałabym studiować we Francji, problem w tym, że dokumenty muszę złożyć już w styczniu a do tego czasu nie zdążę nauczyć się francuskiego na tytle, by zdać DALF, mogę przygotować się do B2, ale C1 nie dam rady ;/. Znacie jakieś uczelnie we Francji, do których można się dostać posiadając dalf b2? dzieki za kazda odpowiedz ;)
Wiele uczelni rekrutuje również osoby bez dalfa, robią im własny egzamin (zapomniałem nazwy, chyba tcf)
Uwazaj, zeby nie wprowadzac ludzi w blad, bo TCF nie jest egzaminem organizowanym przez uczelnie. Najlepiej wygooglac jak sie nie jest pewnym.

A niektore uczelnie owszem organizuja egzaminy z francuskiego, jesli sie nie ma certyfikatu, niemniej jednak - takich uczelni wiele nie ma.

A do pytania glownego: co to za studia, ze w styczniu sie sklada papiery? Bo zwykle to jest wiosna i poczatek lata.

A co do uczelni, ktore przyjmuja z poziomem B2 (czy to DELF, czy TCF), to jest ich sporo, z tego co widze - to wiekszosc nawet poziomu C1 nie wymaga. Inna sprawa, dostac sie, a inna sprawa - to sie utrzymac, wiec najlepiej pracowac nad francuskim ile sie da, bo zaczynajac tutaj studia nie masz taryfy ulgowej i jestes traktowany/a jak Francuz.
dlatego użyłem słowa C H Y B A.
;]
Więc czy studiując w Bordeux mogę dostać się z Delf B2? Wiem, że muszę pracować nad francuskim ;), ale zdążę jeżeli będę miała na naukę więcej niż rok czasu to poprawię swój poziom na wyższy niż b2 ;) z tego, co wiem to na lingwistyke stosowana sklada sie jakos w styzniu ;/
mruczek16 mhh jma delfa B2 zdalm uczas sie samemu ciagu 2lat...wiec mysle ze spokojnie...tylko dlaczego masz sobie zawezac progi?? ucz sie tak jakbys potrzebowal/a C1...a zdasz B2...lub w miare mozliwosci b2:) co do uniwerstytetu i wymaganych papierow to spr na ich strone (wyszukaj w google:D) POZDRAWIAM:D
przepraszam za bledy.... to z niewyspania:P
HEj, papierow nie sklada sie w styczniu, ale kwiecienmaj, zalezy od uczelni; w styczniu skadaja ci spoza unii. pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.