Erasmus-Paryz 2008/2009

Temat przeniesiony do archwium.
hej. ktos sie wybiera od wrzesnia na erasmusa do paryza albo w okolice??
ja wybieram się (jak się uda) na studia pozaerazmusowe do paryża, w ile de france będę zaś na pewno - od lipca.

gdzie będziesz na tym erazmusie? :)
no ja wlasciwie tez bede od lipca:)mieszkac bede w paryzu, a studiowac w cergy prawo. i juz teraz szukam znajomych w razie czego>:)a ty grise skad jestes?
z gdańska jestem.

prawo - ambitnie :) ja nie miałabym odwagi zacząć kierunku wykładanego w całości po francusku (uczę się od trzech lat dopiero...), dlatego wybieram język, literaturę i kulturę Włoch na Paris 10. o ile uda mi się ogarnąć ich system, skompletować dossier i zapisać, oraz pogodzić studiowanie w nanterre z byciem au pair (i mieszkaniem) w małej mieścinie za wersalem ;)
MAm pytanie, bo w ogóle nie orientuje się w tych sprawach. Jak załatwia się ( i gdzie przede wszytskim) wszystkie formalności , które sa potrzebne żeby zacząć studia we Francji ? Na jakiej zasadzie przyjmują?
Hej. ja sie wybieram na caly rok do Paryża. Ktos też?
hej,
jade od pazdziernika czyli pewnie jakos od wrzesnia bede w paryzu na denis diderot na rok, gdzie bede mieszczac jeszcze nie wiem.. znajomych zadnych w paryzu nie mam wiec sie tu oddzywam:) jestem z poznania
hej kamnoc, ja tez jestem z poznania, w paryzu bede juz od lipca, ale w miedzy czasie jeszcze wroce do polski i pozniej bede wyjezdzac okolo 5 wrzesnia wiec jakby co to odezwij sie.moj [gg] .razem zawsze razniej:)aa, i jakbys szukala mieszkania to moge ci pomoc.pozdrawiam
Wolę już Poznań od tego depresyjnego i zacofanego miasta Paryża
oj, widze ze ktos tu mial zle doswiadczenia...ja lubie i poznan i paryz:)
hej,
ja również spędzę najbliższy rok w Paryżu - wybieram się na Sorbonne IV
Witajcie,
Ja jestem od 15 czerwca w Paryżu, wakacje spędzam w Biarritz, Normandii i Bretanii, od września znowu w Paryżu. Będę studiowała na Paris IV - chętnie poznam kogoś, kto także będzie w tych okolicach.
numer [gg]
Od września chcę być na stażu organizowanym przez francusko -polski fundusz współpracy. Czy ktoś z was pracował jako steward/stewardessa - może podzielić się wrażeniami, lub ktoś z was wie o rekrutacji na takie stanowisko?
ja bede na paris XII nie wiem jak blisko znajduje sie on do Waszych uniwerkow ale moge poszukac. jestem z warszawy. czy ktos bedzie szukal mieszkania lub akademika? bo ja narazie jeszcze nie wiem jak u mnie z tym bedzie. moj [gg]
Hej ja się wybieram od września na Uniwerek w Wersalu i właśnie się dowiedziałem że zabrakło dla mnie miejsca w akademiku i jestem tak jak wy na etapie poszukiwania jakiegoś logement, jeśli ktoś ma jakieś dobre rady to chętnie wysłucham. Pozdrawiam mój numer [gg]
Ja z okazji Erasmusa wyjeżdzam na Sorbone I, ktoś ze mną :) A tak na serio to mam problem z mieszkaniem, wiec jeżeli ktoś ma taki sam problem lub chce pomoc lub zwyczajnie szuka znajomych a Paris podaje gygy: 5421275 :)
Witam,

Ja również wybieram się do Paryża na Erasmusa od września do grudnia i podobnie jak wy szukam jakiegoś lokum w Paryżu. Jeśli ktoś byłby zainteresowany wspólnymi poszukiwaniami to proszę o kontakt na [email]

Znalazłem bardzo wiele ciekawych ofert dla 2-3-4 osób, ale znaleźć coś dla samotnika (;)) to prawdziwa katorga... szczególnie ceny są wtedy bardzo wygórowane.

Wszystkich zainteresowanych wspólnymi poszukiwaniami jeszcze raz proszę o kontakt na maila [email] Wiadomo razem raźniej :)

Pozdrawiam
Lukasz Bentkowski
Ja chcialabym sie dowiedziec co z Erasmusem w przypadku studiowania dwoch kierunkow? A dokladniej czy mozna wychechac tylko na 1 kierunek czy da rade jakos to polaczyc?
czesc. nam pytanko czy ktos z was leci 1 wrzesnia juz do paryza? bo chce sobie kupic bilet ale nie chcialabym leciec sama bo moge sie nie odnalezc na lotnisku w paryzu
oj, widze ze ktos tu mial zle doswiadczenia...ja lubie i poznan i paryz:)
>>Każdemu nie musi się podobać Francja. Zrobię tylko doktorat na Sorbonie . Nie podoba mi się bałagan w Francji
hej,
czy ktoś z przyszłorocznych erazmosów tutaj jeszcze zagląda? Bo ja też się wybieram, jak dobrze pójdzie i wszelkie towarzystwo mile widziane ((:
cześć! ja też się wybieram we wrześniu do Paryża na Erazmusa. Na sorbone 3. Jak na razie nikogo nie znam i nic nie ogarniam, więc każdy kontakt mile widziany:)
a i owszem. Paris, Sorbona 1... szukam wlasnie jakiegos miejsca zamieszkania wrzesien-czerwiec. oczywiscie nie jest latwo. moze ktos jest w podobnej sytuacji? ratunku! (;
no rzeczywiście łatwo nie jest.. też szukam i jak na razie nic z tego nie wynika, więc nie mogę ci pomóc, ale gdyby było cos dla wiekszej liczby osób, to mozna szukac razem:)
hello
mam pytanko- na jakie studia sie wybierasz konkretnie?
pozdr
hej szukam jakiegos niedrogiego noclegu z 2 na 3 wrzesnia. przylatuje 2-go o 20 i za bardzo nie wiem co ze soba zrobic a hotele pewnie w paryzu bardzo drogie:(
a w tym roku ktoś się wybiera na Sorbonę na semestr zimowy :]?
Ja się wybieram :)
Bardzo chętnie nawiążę kontakty, mój mail: [email]
Salut! Odświeżam wątek - zastanawiam się nad wyjazdem na ERASMUSa i waham się jaką uczelnię wybrać. Jedną z możliwości jest Sorbona IV, przejrzałam wątek i widzę, że jest tu kilka osób, które były tam na wymianie. Wasze opinie i dorady byłyby dla mnie na pewno bardzo pomocne, dlatego będę wdzięczna za każdą informację.
edytowany przez mlle-E: 21 lis 2010
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa