II NKJO SOSNOWIEC

Temat przeniesiony do archwium.
Kto wybiera się w tym roku na Francuski w NKJO? Ja się dostałam i jestem zadowolona ze swojego wyboru i już nie mogę się doczekać do października kiedy to przyjdzie mi tutaj studiować...

Pozdrawiam wszystkich studentów kolegium:)
Witam:)Wiesz ja osobiscie zastanawiam sie czy podejsc do egz we wrzesniu.Nic nie wiem na temat tych studiow,wiec moze bylabys na tyle uprzejma i przedstawila blizej te uczelnie.I czy mam rozumiec,ze po 3 latach jest egz i pozniej jeszcze na us trzeba zdawac licencjat?tzn.egz koncowy w nkjo plus obrona na us?Prosze o wszelkiego rodzaju inf:)pozdrawiam.
Ja ogolnie polecam kolegium bo pozom nie jest tak wysoki jak na US, przez co ma sie duze szanse na zaliczenie roku, a i tak slyszalam,ze z US po 3 tygodniach przychodza do kolegium, bo nie wytrzymuja takiego duzego poziomu. Po 3 latach w kolegium mozesz starac sie o dyplom i juz jestes licencjowanym nauczycielem.Potem ewentualnie mozna jeszcze konczyc 2 laata magisterki na US.. Ponadto w kolegium po 2 roku, po pozytywnym zdaniu wgzaminów w sesji letniej grupa 20 osob uczestniczy w stazu we Francji w Douai...co zachecilo mnie takze niezmiernie. Ja zostalam przyjeta z pierwszego naboru...razem z 14 innymi osobami, co oznacza ,ze od 5 wrzesnia rusza drugi nabór i beda satrali sie przyjac kolejnych 15 osob, by utworzyc 2 grupy z laczna suma 30 osob.Zycze powodzenia na egzaminie....trzymam kciuki....i dozobaczenia w pazdzierniku
A można zapytać o wyniki matury? Tzn. ile miałaś %, że się dostałaś? Serdecznie gratuluję :)P.S. Sama też się tam wybieram ;)
Neenusia....ja mialam 83 z pisemnego i 90 z ustnego ( wszystko podstawa)
to sie ciesze,ze bede bedzie nas troszke heh....bo na liscie poczatkowej jedynie 15 osob...a tak im wiecej to tym szersze znajomosci i wogole heh;p.... Bede chciala sie z wami skontatowac..moze bysmy urzadziy we wrzesniu jakies spotkanie integracyjne? Ale to juz tak po 2 naborze,zeby juz jak najwiecej przyszlo....
Neeenusia a ty ile mialas % ? Ja startowalam na Slaski ,ale sie nie dostalam.Ale za nic nie zaluje swej decyzji o Kolegium, bo na Slaskim szybko by mnie odwalili, sadzac po tych osobach co przyszly z maturami dwujezycznymi i rozszerzeniami po 90 procent. Heh zycze powodzenia w drugim naborze....no i dozobaczenia w pazdzierniku....choc moze we wrzesniu na spotkaniu integracyjnym ( jesli wypali).

Pozdrawiam
Ale ja dopiero teraz będę zdawać maturę, co nie zmienia faktu, że wybieram się wlaśnie do NKJO :) DLatego chciałam się mniej więcej zorientować w progach punktowych i czy z moim francuskim mam jakiekolwiek szanse...:)
Witam,ja rowniez zdecydowalam sie podchodzic do egz teraz we wrzesniu:)Mam nadzieje,ze bedzie ok i spotkamy sie w pazdzierniku na wykladach!pozdrawiam serdecznie.
A mogłabym jeszcze wiedzieć ile lat się uczyłaś francuskiego, zeby osiągnać tak dobre wyniki? Ja mam francuski tylko 3 lata i tez planuje filologię, martwie sie tlyko że po 3 latach nauki nie napiszę aż tak dobrze matury, żeby zostać przyjętą do NKJO...
Neeenusia ja ucze sie fracuskiego juz 9 lat, z matura podstawowa do Kolegium ma sie szanse dostac, takze po 3 latach nauki polecam zdawanie podstawy, bo lepiej zdac podstawe na 90 czy 80 niz rozszerzenie na 30, 40. Poza tym w ostatniej klasie Liceum bardzo przykladalam sie do tego jezyka, choc zawsze mialam chec jego nauki. Takze do zobaczenia za rok.No i jak cos bede sluzyla pomoca, notatkami, jesli bedą potrzebne...Zycze powodzenia na maturze 2009:)
!Monique23 ....Trzymam kciuki na egzaminie...no i dozobaczenia w pazdzierniku juz na wykladach:)

Pozdrawiam
kisses1989 dziękuję serdecznie :) mam nadzieję, że mi się uda i zobaczymy się za rok w NKJO :) Jeszcze raz dzięki za radę :) Pozdrawiam :)
Kisses1989,wiec egz moje wypadly pomyslnie takze juz 1 pazdziernika bedziemy mialy okazje sie poznac:)Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za trzymanie kciukow!Jak widac-pomoglo!
!Monique23 to gratulacje...kto wie, może pokażą się osoby ,które tez się dostały i uda się zrobić jakieś spotkanie integracyjne przed październikiem....Pozdrawiam no i do zobaczenia w październiku....który już jest tak niedaleko.....
Gratuluje Wam serdecznie i mam nadzieję, że również dołączę do tego szczęśliwego grona studentów NKJO:)
Neeenusia nom dołączysz do nas za rok...Ja w to wierze;) i będę trzymała kciuki za Ciebie...po prostu napisze :'Do zobaczenia za rok w murach II NKJO', bo co komu tak pisze to się dostaje:)...Jak już mówiłam, jeśli chcesz się dostać to poświęć się całkowicie francuskiemu, ( ja tak zrobiłam), choć to nie oznacza,ze trzeba olać polski i dodatkowy przedmiot:). Ja najwięcej uczyłam się francuskiego, siedziałam w domu nad słownikami, przerobiłam dużo zestawów maturalnych z ubiegłych lat, poćwiczyłam scenki na ustny ( nawet przed lustrem jak nie było do kogo) i jak widać efekty są. Żałuję ,że składałam tez na US i straciłam niepotrzebnie 80 ZL na wpisowe a i tak się nie dostałam....zresztą i tak bym tam nie poszła, bo bym sobie nie poradziła....Teraz tylko pozostaje mi osłuchiwać się coraz częściej z francuskim, oglądając francuska TV i słuchając radia francuskiego, bo wykłady będą prowadzone po francusku i trzeba będzie już to słuchanie na wstępie umieć...choć nie miałam z tym dużych problemów, ale warto się podszkolić troszkę przed październikiem...

Pozdrawiam i życzę wspaniałych wyników z francuskiego i oczywiście żebyś do nas dołączyła :)
I jak Drogie Panie? Jak wrażenia? NKJO NIe jest aż takie straszne? Da się żyć?:)
Mam pytanko, czy na tym kolegium można zaczynać od podstaw? czy może jednak nie? jeśli nie, to czy dałabym tam radę jeśli miałam 62% z próbnej podstawowej matury z języka francuskiego? Uwielbiam ten język, ale niestety jestem pokrzywdzona przez system i mam jedną godzinę francuskiego w tygodniu, która od klasy 1 do obecnej czyli4 powtarza czasownik parler...:/ No więc jestem tak naprawdę samouczkiem....powiedzcie....żeyję marzeniami, że dam radę czy może jest w tym nutka realizmu?
halo, halo- czy tu już nikogo nie ma :( ?
Z tego co wiem to do kolegium idą osoby, które znają francuski na poziomie podstawowym. Co do pokrzywdzenia przez system to doskonale Cie rozumiem - mam podobną sytuację, a do tego moja klasa myli être z avoirem :) Szansę masz na pewno - 6 z przodu, to dobry wynik jak na próbną ;) Myślę, że jeśli tylko nastawisz się psychicznie na ten język i będziesz się uczyć systematycznie to na pewno osiągniesz jakąś ładną 8 ;) Sama też się tam wybieram... ach to Kochane NKJO :) Z próbnej miałam 86%, ale mam nadzieję, ze w maju pójdzie mi lepiej:) Języka uczę się 2.5 roku... wszystko jest możliwe :) A skąd jesteś?:)
Z podstawową znajomoscią francuskiego? ale przecież wykłady są już w języku, prawda? i tego się właśnie najbardziej obawiam...Franucuski stał się moim marzeniem, bardzo mi na nim zależy więc uczę się go naprawde dużo...Gratuluję wyniku z próbnej:) również pisałaś podstawę? Jestem Z Mysłowic, miasto sąsiadujące z Sosnowcem i Katowicami:) a Ty?
Neeenusiu, jakich książek używasz do przygotowania się do matury?? ja używam reperytorium tematyczno- leksyjalne wydawnictwa WAGROS i MATURA 2008 z wyd OMEGA. w tej drugiej książce sa same zadania
NO tak wykłady są po francusku,a le przynajmniej tak mi się wydaję, że jeśli masz podstawową maturę to powinnaś już większość rozumieć;) Dziękuję bardzo, myślę, ze maj będzie bardziej łaskawy w procentach :) Co do książek to ja mam programowo Festival, który moim zdaniem jest beznadziejny... Dlatego też korzystam z omegi :) I jestem z tej książki naprawdę zadowolona ;) Jestem z Katowic :)
A pisałaś podstawe czy rozszerzenie?
Ja pisałam podstawę :)
Ja również mam nadzieję, że w maju będzie lepiej:)) Co do mnie, również pisalam podstawę :)
Drogie maturzystki.....w NKJO da sie naparwde pzrezyc, tylko trzeba się jednak do nauki przykladac, szczegolnie jesli chodzi o sprawnosci zintegrowane, bo tzreba tam podawac synonimy i antonimy slow, ktore nawet sie czasem nie pojawiaja w zadnych tekstach i wlasnie z tym jest najciezej....pokazuje to nasz ostatni kolos, ktory zaliczyla tylko jedna osoba. Wyklady w wiekoszosci sa po francusku, ale wykladowcy mowia wolno i da sie naprawde zrozumiec, wspaniale osuchałam sie z tym jezykiem i nie mam trudnosci z notowaniem wykladu. Wykladowcy sa przemili, taka kadra to marzenie każdego studenta.Jestem bardzo zadowolona,ze chodze wlasnie na ta uczelnie, bo lepszej nie moglabym sobie wymarzyc. Z gramatyki praktycznej piszemy co ok. 2 , 3 tyg Beschrelle, czyli koniugacje czasowników francuskich...jednak trudność polega na tym, że daje nam inne czasowniki niz uczymy sie ich w domu, ale zgodne z zasadami odmian poszczegolnych grup.Neenusia z takim wynikiem smialo sie dostaniesz do NKJO...życzę takich samych,a nawet lepszych wyników w maju nom i jak cos sluze pomoca , notatkami w pazdzierniku 2009..o ile dotrwam ( a mam taka nadzieje)...heh bedzie dobrze :)) BONNE ANNé 2009 ! ! !
Dziękuję bardzo za informacje ... i za otuchę :) Wszystkiego dobrego w 2009 roku ;)
Ja tez zdaje mature w tym roku z Francuskiego ;] ucze sie z Matura 2007 Omega, ale jeszcze jakis podrecznik by się przydał;]
hej Ja jestem z Sosnowca;]
Kto zdaje rozszerzona mature?
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia