LILLE

Temat przeniesiony do archwium.
w przyszlym roku wybieram sie prawdopodobnie do tego miasta na Erasmusa..
chcialabym sie dowiedziec od osob znajacych to miasto co o nim sadza i jak go
oceniaja ?
ciekawa jestem rowniez czy znacie sposoby skutecZne na znalezienie pracy we
Francj (dorywczej tyu baby siiting) dodam ze dobrze znam jezyk wiec z tym nie
powinno byc problemow !
pozdrawiam!
Lille jest cudowne!!! Zakochasz sie w tym miasteczku do razu :) W jakim miesiacu palnujesz przyjechac?
planuje przyjechac na poczatku sierpnia juz..ale najgorsze jest to ze nogdy nie bylam w tym miescie i nawet go nie znam....
A ja podobnie;) tylko że w Lille na Erasmusie ląduje już w styczniu :) z francuskim troche gorzej ale jadę tam z Angielskiego :) coś warto wiedzieć o Lille przed przyjazdem;>?
Co trzeba wiedziec przed przyjazdem do Lille?? Nie wiem... ja jadac tam ponad 4 lata temu nie wiedzialm nic na temat tego miasteczka :)
Jest sliczne o kazdej porze roku :) Nie brakuje w nim studentow i zycie ich jest bardzo imprezowe :)
Metro, autobusy, tramwaje... nie bedzie zadnego porblemu z przemieszczaniem sie, choc wszedzie tez mozna dojsc na piechote.
Od Paryza dzieli nas dokladnie 1 godz i 4 min drogi a do Bruxelii 38 min wsiadajac do TGV.
O!! Wiem co jest wazne..parasolka :) Bez parasola jak bez telfonu...:)
Jezeli chcecie kilka zdjec z Lille to oto moj adres [email]
Spędziłam w Lille 2 cudowne lata, uwielbiam to miasto i wspominam go z sentymentem. Nelek ma rację, bez parasola ani rusz :)

a ze znalezieniem pracy typu bb sitting nie bedzie problemu.

W Lille jest mnóstwo Polaków...
Jezli chodzi o Polakow to ja przez dokladnie pierwszy rok nie spotkalam nikogo :) Natomiast po roku rzeczywiscie to sie zminilo. Nagle w szkole w mojej grupie byl nas 4 :)
Nelek, ja mam wrażenie, ze sie spotkalysmy w Lille... Mowi Ci cos haslo Tess?
Powracając do tematu;) powiedzcie mi jak wygląda sytuacja ze znalezieniem pracy przez obcokrajowca ogolnie we Francji a w szczegolnosci w Lille?;> biorąc pod uwagę uczelnie na ktorej chce mieć większość kursów intensive czyli tygodniowych czy myślicie ze jest czas na prace?:P a jak tak to jakie prace mogą wchodzić w gre?

dzieki za odpowiedz;)
Witam wszystkich ! ! !

Zapraszam wszystkich na :
http://sites.google.com/site/lillepolonia/

Strona Lille Polonia powstala w celu polepszenia i urozmaicenia życia społecznego Polaków rezydujących w Lille i okolicach. Chcemy zachęcić Was do dzielenia się Waszymi doświadczeniami, spostrzeżeniami, umiejętnościami radzenia sobie tutaj na północy Francji np. jak organizujecie swój wolny czas. Poprzez tą strone internetowa pragniemy zebrac, przekazac, umiescic wszelkie informacje przydatne w życiu codziennym dlatego zachęcamy do pomocy przy tworzeniu tego serwisu. LILLE POLONIA : POLACY W LILLE : POLONAIS A LILLE.

A bientôt,

Damian Sidorski
notre mail : [email]
notre site : http://sites.google.com/site/lillepolonia/
Witam wszystkich,

Wiem że wątek stary, ale jeśli ktoś przypadkiem ma pokój/ kawalerkę/ niedrogie mieszkanko do wynajęcia w Lille lub okolicach, albo o takim słyszał, bardzo proszę o kontakt: varsovienne#orange.pl. Oczywiście zamiast # wstawić małpkę :-) Potrzebuję na 4 miesiące od kwietnia, szukam już i szukam, a wszędzie nie odpisują albo odprawiają mnie z kwitkiem, trochę dlatego, że wolą Francuzów, a trochę, bo nie mam gwaranta...

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Pozdrawiam!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia