Gdzie studiować?

Temat przeniesiony do archwium.
Witam,

Zakładam ten temat, aby samemu dowiedzieć się gdzie można rozpocząć studia, a także żeby pomóc ewentualnym kandydatom w wyborze odpowiedniej uczelni.

W tym roku matura... Zdaję: polski (p. podstawowy), angielski (ustny - p. podstawowy; pisemny - p. rozszerzony), francuski (p. rozszerzony), WOS (p. podstawowy). Prawdę mówiąc, do tej pory myślałem o UWr, jednak dzięki jednej z użytkowniczek forum - odwidziało mi się to zupełnie. Jeśli chodzi o Wrocław - na razie wygrywa NKJO.
Dalej Kraków (UJ) - nie wiem czy to prawda, ale słyszałem, że 'dużo łatwiej jest się dam dostać, niż utrzymać'... Poza tym przeglądając plan zajęć, widziałem wiele (niepotrzebnych) zajęć, np. j. rumuński...
Jestem z Kluczborka (woj. opolskie). W Opolu także jest uczelnia, jednak nie jest to tak prestiżowa uczelnia jak np. UJ.
Dodam, że francuskiego uczę się już 6 rok i na dzień dzisiejszy jestem absolutnie pewny, że Francja i wszystko co francuskie - to właśnie to :)

Czekam na kolejne podpowiedzi, ponieważ samemu już skończyły mi się pomysły. Najlepiej jakby na posty odpowiadali studenci danych uczelni.

Pozdrawiam,
teodorus1990
Witam,
To może zacznę. Ja studiowałam w Zielonej Górze i naprawdę polecam. Kontakt z wykładowcami jest świetny, nie ma żadnych "dziwnych" ( w sensie z humorami, jak to się nie raz słyszy). Poziom bardzo dobry i bardzo dużo praktyki. Do tego organizowane sa dni Frankofonii, liczne imprezy tematyczne i wyjazdy na Erasmusa i bardzo dużo studentów wyjeżdża, jeśli nie na semestr, to przynamniej na m-c. Grupy są niewielkie, więc naprawdę można się dużo nauczyć. Ale uwaga! W Zielonej jest tylko licencjat, ale można sobie potem "dorobić" gdzie indziej. Naprawdę warto tam pójść.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa - tłumaczenia