romanistyka kraków

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 56
poprzednia |
Mam pytanie do osób pragnących studiować filologię romańską w Krakowie lub tych, którzy mają już to szczęście: co/jak powinnam zdać żeby ewentualnie mieć jakąkolwiek nadzieję na studiowanie na tym kierunku? jak to wygląda na UJ i UP? czy w tym roku nadal obowiązuje rozmowa kwalifikacyjna/test umiejętności językowych? wiem, że niektóre informacje mam na stronach tych uczelni, ale wolałabym usłyszeć rady i opinie od kogoś, kto w tym "siedzi" :) ponadto: zdaję francuski podstawowy (niestety nie miałam innej możliwości, ale to długa historia) + polski rozsz (i chyba tylko te przedmioty liczą się na romanistykę na obu uczelniach, z tego co wiem). czy ktoś zdawał podobnie?i jak oceniacie możliwość dostania się na studia z językiem na podstawie? wiem, że progi uczelni, procenty i to wszystko jest bardzo niejednoznaczne, ale będę bardzo wdzięczna za rzetelne informacje :) pozdrawiam!
Aaaa, w Krakowie poza rekrutacją przyjmują tylko laureatów Olimpiady z francuskiego? Bo ja jestem finalistką OJF. Zdaję rozszerzonego polaka i podstawową biologię.
nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości. Żeby się dostać na UP/UJ trzeba BARDZO dobrze zdać maturę na poziomie rozszerzonym. Z podstawową nie ma szans, tym bardziej że nie ma w tym roku żadnych dodatkowych testów.
baaardzo dobrze... tzn jak nie ebde miala powyzej 85% z rozszerzonego polskiego i angielskiego to nawet nie mam co skladac papierow do krakowa?
i sa grupy od 0? ucze sie franc prywatnie, ale nie zdaje na maturze.
A jak traktują olimpijczyków?
cicha86: skąd masz takie straszne wiadomości? ; ) hmm, to dziwne, mam znajomą na romanistyce na UP,która zdawała franc na poziomie podstawowym...a z tymi egzaminami to pewne na 100%, że ich nie będzie? sama nie wiem, co powiedzieć, bo co roku okazuje się, że kryteria przyjęć są bardzo różne, miektórym ciężko się dostać z bardzo dobrze zdaną maturą na poziomie rozsz, a niektórzy dostają się z podstawową maturą zdaną po prostu przyzwoicie...zupełnie nie umiem się rozeznać, bo każdy mówi coś innego; )
orientuję się w sytuacji, bo w zeszłym roku dostałam się na wieczorową italianistykę na UJ, a w tym roku piszę maturę rozszerzona z włoskiego, bo chce się dostać na studia dzienne (na romanistykę albo iberystykę), więc z rekrutacja jestem na bieżąco :)
Twoja koleżanka dostała się na UP z matura podstawową, bo kiedyś kryteria rekrutacyjne były inne : brali pod uwagę mature podstawową + test, a teraz to się zmieniło : rozszerzoną mnożą razy 1,5, dlatego wątpię, żeby podstawowa wystarczyła. Testu nie będzie, bo : w przypadku większej liczby kandydatów z takim samym wynikiem egzaminu maturalnego, o przyjęciu decydować będzie średnia ocen z języka polskiego, historii i drugiego języka obcego zapisanych na świadectwie ukończenia szkoły średniej. Rozmowa kwalifikacyjna będzie przeprowadzana z osobami, które zdawały stara maturę.
Jeżeli chodzi o UJ, to w zeszłym roku na romanistykę ostatnia przyjęta osoba miała 378/450 punktów (60 osób miało jeszcze lepszy wynik). Dla przykładu ja zdałam maturę rozszerzona na 66%- pol, 59% - niem = 217 pkt... Same widzicie, że 60 % to naprawdę marny wynik i trzeba się postarać o wiele więcej :/ Tym bardziej, że.. w tym roku i na UJ zmieniły się zasady i nie trzeba już zdawać polskiego. Zamiast niego jest do wyboru jakiś inny język albo np. język łaciński i kultura antyczna ( co mnożą razy 2!) więc ja przypuszczam, że liczba chętnych, a wraz z nimi wyniki się jeszcze powiększa :(
Oczywiście życzę sobie i wam, żebym się myliła, a próg punktowy żeby był jak najniższy :)
ujot widać taki straszny, jak go malują ;) skoro nie biorą pod uwagę polskiego, to faktycznie z samym językiem na podstawie nie ma sensu. i zmartwiłaś mnie trochę, bo liczyłam raczej na UP, który ma chyba nieco łagodniejsze progi punktowe...dwa lata temu, z tego co wiem, też brali tam pod uwagę oceny ze świadectwa (co wcale mnie nie pociesza, swoją drogą;)) (+ rozmowa + matura oczywiście). ale faktycznie na stronie UP nie ma nic na temat rozmowy kwalifikacyjnej w tym roku...no nic, miejmy nadzieję że "jakoś to będzie";) dzięki za informacje!
nie ma sprawy, ale muszę jeszcze coś sprostować:) Biorą pod uwagę dwa przedmioty i może to być język polski ale nie musi, bo można np zdawać angielski i niemiecki. Spróbować się dostać zawsze można, ale na wszelki wypadek lepiej mieć jakiś plan b :)
tylko laureaci maja wstep z miesca, reszta normalnie bierze udział w rekrutacji 2 lata temu zdaje sie juz to gdzies na forum pisalam prob byl 148/200 - mam nadzieje ze nic mi sie w tym momencie nie myli
naprawdę biorą pod uwagę maturę z polskiego? to zawsze jakaś nadzieja, zdaję w sumie rozszerzenie...tylko żałuję bardzo tych egzaminów wstępnych, bo teraz faktycznie próg może trochę "podskoczyć". na UJ raczej nie liczę, bo coś mi się maluje w zbyt czarnych barwach, zwłaszcza z podstawowym francuskim :) no i plan b jest, a jakże ;)
rowniez widze czarno moj krakow, ale papiery zloze na UP, moze jednak.. cud sie zdarzy, a jak nie to zostanie mi lublin, moze wroclaw ;)
zdajesz rozszerzony język, więc myślę że powyżej 85% (z angielskim to chyba nie jest aż takie trudne; )) dasz radę bez większego problemu. na Twoim miejscu na UJ też próbowałabym...
ale to na UJ biorą polski pod uwagę
aha, no tak, źle Cię zrozumiałam. na UJ to wiem, ale coś mi się zdaje,że tam nie są zbyt przychylni jeśli chodzi o podstawę :).
jezeli zdalabym dwa przedmioty na ok 85% rozsz ?mam szanse na romanistyke ? jakie wyniki mieliscie w tamtym roku
hej! mam takie pytanie, po romanistyce absolwent wychodzi z jaka znajomoscia jezyka? C1 czy C2? czy poziom w krakowie jest porownywalny z UW?
A jaki jest w Warszawie? Jak ja się wybierałam na studia to mi odradzano UW, ale nie wiem jak to tam wygląda. To z jakim poziomem wyjdziesz zależy od Ciebie - od zdolności i od wkładu pracy. Ostatnio się dowiedziałam że drugi język na romanistyce kończy się z poziomem c1.
Andrew88 bodajze jest na romanistyke na UW :)

jak pamietam z Olsztyna to troche sie zawiodl na tych studiach - nie tak sobie to wszystko wyobrazal :)

ale to trzeba do niego bezposrednio napisac :)
Każdy ma inne zdanie:( Ja już nie wiem gdzie lepiej studiować:(
W takim wypadku zawsze dobrze pomyśleć o innych aspektach studiowania, takich np. jak znajomi :). Oczywiście zawsze można poznać nowych ludzi, ale łatwiej się "wdrażać w klimat" mając kogoś bliskiego pod ręką ;) Życzę dobrego wyboru.
Nie mam nikogo bardzo bliskiego ani tu ani tam. A z jednej strony słyszą same złe rzeczy o Romanistyce na UW, a z drugiej pozytywne.
hej:)
czy są może na forum obecni studenci UP Kraków (dawne AP)? na pewno orientujecie się jaki był próg przy rekrutacji, mam pytanie ile punktów trzeba było mieć, aby dostać się w I rekrutacji, rekr. dodatkowej? francuski rozszerzony, podst? chodzi mi o zeszłoroczną rekrutację (2008), czy były oddzielne rekrutacje na specjalność nauczycielską i nienauczycielską? czy są chętni, żeby wyrazić opinię o swojej romanistyce, jakie macie opinie o UP, perspektywy itd.?
Pozdrawiam gorącą wszystkich i z góry dzięki za wszelkie info:P
hej, jesli ktos wybiera sie na 100% studiowac do krakowa, najchetniej romanistyke na uj, i szuka wspollokatora,prosze o kontakt.
oczywiscie, do 14. jeszcze jestesmy wszyscy w niepewnosci, ale lepiej zaczac sie dogadywac choc troche wczesniej :)
Ola z gda
witam ponownie :) słyszałam że w tym roku na fil.romańską są osobne rekrutacje (na AP)a ja zdaję rozszerzenie które mnie po prostu paraliżuje i przeraża ;) czy ktoś ma jakiekolwiek informację, jak wypadałoby zdać maturę, żeby móc chociaż sobie pomarzyć? jak to wygląda na UJ? w ogóle czy ktoś już ma szczęście tam studiować i podzieli się wrażeniami?i ostatnie pytanie: czy certyfikat DELF na poziomie A2 daje mi cokolwiek, jeżeli chodzi o rekrutację na studia? (dodatkowe punkty itp?) pozdrawiam i będę dozgonnie wdzięczna za informacje!
Na żadnej państwowej uczelni certyfikaty nie są uznawane przy rekrutacji na studia. Liczy się tylko matura. Na UP w krakowie w zeszłym roku próg punktowy wynosił 89 % z rozszerzenia, na uj 90 % R język i koło 65 % R polski...
nie do końca.. próg wyniósł 82% - tyle miała ostatnia przyjęta, czyli 60 (czy nawet 62) osoba. Ale żeby ta wiedza okazała się przydatna przy nadchodzącej rekrutacji to trzeba wiedzieć ile pkt zdobyła 25 osoba, bo tyle jest miejsc w tym roku.
"bahouu" jesteś tą samą osobą co "bahou"? :) startowałaś w zeszłym roku na romanistykę na UP? :>
tak tak, to ja, nowe konto mam z powodu problemów z hasłem - gdzieś się zawieruszyło w odmętach starego mejla ;) startowałam, startowałam ale z podstawą więc tak na zasadzie "a niech tam" ;) miałam 76 % a teraz poprawiam maturę na rozszerzoną. prawdę mówiąc ten próg 82 % mnie osłabił...to NAPRAWDĘ bardzo dużo, zwłaszcza że poziom matury rozsz. jest wysoki i moim zdaniem bardzo szczegółowy. skąd macie te informacje? na UP też jest tak ciężko z progami? są jeszcze jakieś inne opcje studiowania romanistyki w Krakowie - chociażby płatne? jestem przerażona!
A orientujecie się może jaki jest poziom na romie na UJ? Bo jakiś czas temu czytałam, że tylko od podstaw ale mam nadzieję, że to się zmieniło...:)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 56
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Nauka języka