ARABISTYKA we Francji

Temat przeniesiony do archwium.
Witam serdecznie.
Jestem kompletnie nieświadoma niczego co wiąże się ze studiowaniem we Francji dlatego zadam duzo pytan ktore moga sie wydac glupie:)
Obecnie jestem na pierwszym roku 3letnich studiow arabistyki. Chcialabym jak najszybciej wyjechac do Francji i tam kontynuowac studia.

1.czy jest mozliwe przeniesc sie (np. po pierwszym roku od razu na drugi we francji) na uczelnie francuska i tam ukonczyc licencjata, czy musialabym zaczac je od poczatku?

2.czy po ukonczeniu studiow licencjackich moge rozpoczac tam magisterskie? tzn. czy honoruja francuskie uczelnie polskiego licencjata

3.czy jak skoncze tu arabistyke (lic.) to tam moge zaczac magisterke na innym kierunku?

4.czy studia sa we francji platne, ile kosztuje utrzymanie itd.

5.jakie uniwersytety sa dobre? i czy jest tam w ogole taki kierunek jak arabistyka?

Prosze o odpowiedz osoby ktore maja jakas orientacje na ten temat. Prosze nie odsylajcie mnie na strony i do googla bo znam juz te strony na pamiec, ale chce tak jakby od podszewki opinie uslyszec.
Francuski znam slabo, ale w rok naucze sie w miare, mysle ze sobie poradze. z tego co slyszalam certyfikatu nie trzeba miec. BARDZO prosze o odpowiedz i z gory dziekuje bede bardzo wdzieczna!
Cześć, z tego co wiem to tak:

1. Możliwe jest, komisja patrzy czy np. program studiów z PL jest podobny do tego na uniwerku francuskim, punkty ECTS. Trzeba poprostu napisać do danego wydziału. Zawsze odpisują na emaile;) ale to jak już oczywiście wybierzesz uniwerek;p

2. Honorują czasami, a czasami się zdarza, że musisz powtarzać L3, ale to tez zalezy od uczelni.

3. Tam można wszystko ;p skladasz papiery, wezwą cię na rozmowę kwalifikacyjną i jak się spodobasz to cię przyjmą.

4. Na uniwersytetach są bezpłatne oprócz wpisowego i ubezpieczenia studenckiego.

5. Kierunek na pewno jest. A który uniwerek najlepszy? tego Ci nikt nie powie.
Podobno wszystkie uniwerki mają wyrównany poziom we FR.

Niech ktoś się jeszcze wypowie:P
DZIEKI!! bardzo pomocna odpowiedz!

No wiem ze o wybor uniwerku to trudno, ale nie wiem, na co zwracac uwagi, tylko na paryskie czy jakis moze jest dobry wlasnie w jezykach? Bo naprawde w ogole sie nie orientuje na temat uniwerkow, wiem tylko o istnieniu sorbony:D

I slyszalam ze sa tzw. grandes ecoles, one sa jakos lepsze albo cos?

No i jakie miasto jest korzystne pod wzgledem finansowym czyli tansze w utrzymaniu?
Cześć, arabistykę we Francji znajdziesz praktycznie na każdym uniwerku, jeśli chodzi o Grandes Ecoles w większości są to szkoły płatne (bezpłatne państwowe też istnieją), które prowadzą nabór zazwyczaj dwa lata po maturze i wymagają egzaminu wstępnego (matura pozwala na bezpośredni wstęp na uniwersytety, w niektórych ma miejsce konkurs świadectw z ostatnich lat liceum). Grande Ecoles zazwyczaj mają swoją specjalność, choć istnieje kilka o programie ogólnym, gdzie specjalizacja odbywa się np. tylko na ostatnim roku.

Uczelnie te kształcą ograniczoną liczbę studentów i stosują gęste sito egzaminacyjne do naboru kandydatów. Grandes Écoles uznawane są za prestiżowe, ich ukończenie uważane jest za "przepustkę" do świata naukowego, świata dyplomacji lub wielkiego biznesu. Większość tych szkół z polskiego punktu widzenia jest po prostu politechnikami, szkołami handlowymi i rolniczymi lub uczelniami prowadzącymi studia humanistyczno-społeczne i matematyczno-przyrodnicze stojące na wysokim poziomie. Więc aby startować do Grande Ecole najczęsciej robi się tzw Classes préparatoires albo po L2;p

Co do znajomości języka, to nie jest tak łatwo, bo musisz znać język francuski bardzo dobrze bo nikogo to nie interesuje, że nie rozumiesz wykładów, nie mówiąc o zaliczeniach, więc średnia czy zaawansowana znajomość języka nie wystarczy, będą pewnie przekłady z francuskiego na arabski a to wymaga naprawdę bardzo dobrej znajomości francuskiego.

Co do miast to jeśli chodzi o kwestie finansowe to Paryża nie polecam, życie tam sporo kosztuje, nie ma się co oszukiwać myślę, że Strasbourg, Grenoble, Nantes, Besancon czy Rennes są o wiele tańsze a tańsze wcale nie znaczy gorsze ;D

A co do odpisywania na e-mail'e to szkoda gadać, lepiej zadzwonic, w moim przypadku wysyłając e-mail'e na 7 uniwerków dostałem od 2 linki do stron...

(wiadomości jak działają Grandes Ecoles z www.wikipedia.pl) + kilka własnych
Pozdrawiam pyrénéen
Musisz po prostu poszukać na stronach uniwersytetów jakie kierunki.
Uniwerki tak jak u nas są, jest na nich wszystko od ekonomii po języki (zazwyczaj).
Takze najpierw sobie wybierz miasto, a pozniej znajdziesz kierunek;p

Grandes ecoles są płatne ok 5-10tys € na rok no i są to głównie szkoły handlowe/techniczne, takze lepiej szukac kierunku jezykowego na uniwerku, no i kolejny plus ze za darmo ;)

Miasto jakie tansze? Kazde jest tansze od Paryza, a które chcesz wybrać to tylko od Ciebie zalezy ;) najlepiej wybrac się na wycieczke objazdową po Francji i zobaczyć gdzie Ci sie podoba^^
Podono Lyon, Marsylia, Montpellier i Axe są ok;p
hmm, a moge np. jako cudzoziemiec studiowac po angielsku na normalnej francuskiej uczelni?

a moze sa jakies szkoly dla obcokrajowcow typowo, i jak wyglada ich poziom?
obawiam się, że może nie być takiej możliwości bo to tak jak studiujesz w Polsce arabistykę tłumaczysz na polski a we Francji na francuski, a obcokrajowcy nie stanowią żadnych wyjątków, nie spotkałem się jeszcze z czymś takim ale niech się jeszcze ktoś wypowie, a skąd pomysł na studia we Francji bez znajomości francuskiego? Skoro znasz angielski to nie lepiej kraj anglojęzyczny? ;D
nie lubie Anglii :) a o francji zawsze marzylam i jest pieknie i cieplo:)
Zawsze zostają jescze Stany i Australia ;p

A tak serio, to we Francji nie ma szans żyć i studiować bez francuskiego.
Nie wiem zresztą na ile znasz ten język;p ale jeśli się czujesz na siłach to próbuj;)
a poza tym mysle ze jakos bym to ogarnela. w polsce duzo robimy na angielskich ksiazkach i mamy czasem wyklady po angielsku, a angielskiego tez nie znam biegle tylko w st. zaawansowanym. a mieszkajac we francji mysle ze szybko bym francuski udoskonalala. jakos by to poszlo, zdolna jestem :D:P
uczylam sie 3 lata i od tego roku zaczynam dalszy zaawansowany kurs:P
Tylko, ze po francuskim w polskiej szkole czasami jak się jedzie za granicę to się nic nie rozumie na początku xD tak niestety jest;p
Trzeba "obyć się" z językiem. Ale jak masz chęci i motywację to próbuj;) do odważnych świat należy :P
Sama wyjeżdzam za rok także znam takie uczucie;p
Zgadzam sie z Toba, ja po pierwszym roku romanskiej kiedy wyjechalam do Francji... to byl koszmar, na szczescie ludzie u ktoruch bylam mwoili po angielsku. I tak petit a petit zaczelam sie przelamywac. Teraz ieszkam juz we Francji prawie 2 lata i jest spoko;)
Co do uniwerkow, wejdz na strone

http://www.campusfrance.org/

tam masz link ktory przenosi Ci do tabeli gdzie wpisujesz jaki kierunek Cie interesuje, poziom i wteydy pokazuja Ci sie wsyztskie uniwerki we Francji gdzie mozesz kontynuowac wybrany kierunek:)
No hej! Bardzo wam dziekuje. widze ze wreszcie znalazlam wlasciwe miejsce gdzie mozna o cos spytac bo jak dotad to tylko mialam coraz wiekszy metlik w glowie od tych forów..:)

A moglabys mi powiedziec gdzie mam szukac tych kierunkow? Bo jesli chodzi o szukanie czegos na stronkach to jestem wyjatkowo tępa:P Samej udalo mi sie znalezc wlasnie jakies informacje ze sa programy studiow realizowane w calosci albo w jakiejs duzej czesci po angielsku.. wiec moze nie bedzie tak zle:))) Z gory dzieki :)
z internetem tak jest nic żetelnego sie nie dowiesz
kochana koleżanko, a gdzie studiujesz arabistyke? pewnie UW albo UJ :)
widze, ze masz bardzo podobny zamiar jak ja :)))

ciesze sie, ze zalozylas ten temat, bo ja sie waham jeszcze sama, co do tej decyzji, w sumie moglybysmy razem cos wykombinowac , odezwij sie na moj mail [email]

pozdrawiam
w ogóle jak to jest u Ciebie z tym arabskim? na jakim poziomie juz jestescie?
jesli arabski to tylko na Univeriste de Provence, w Marseille zdecydowanie poczujesz odpowiedni klimat :-)
wlasnie napisalam juz jakis czas temu maila do nich do Marsylii ale nie dostalam odpowiedzi...jak jeszcze mozna sie skontaktowac?
pisząc e-mail'e nigdy odpowiedzi się nie doczekasz, a jeśli będziesz miała szczęście wyślą Ci link do ich strony, więc nie ma co liczyć, radzę zadzwonić do nich jeśli jakies info są niejasne i porozmawiać (najpierw przejść batalię z automatycznymi komunikatami, które Cię pokierują)oczywiście po francusku, wiem z autopsji;D wątpię, żeby ktoś z chciał rozmawiać po angielsku czy po arabsku, ale próbuj. Powodzenia
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Życie, praca, nauka