Mam pytanie, zastanawiam się co jest lepiej studiowac, za rok matura więc staram się rozpatrzeć wszystkie aspekty by jak najszybciej podjąć decyzję. Chce studiować na UW i mam dylemat. Uczę się angielskiego i francuskiego.
Możliwość numer jeden to UKKNJF (uniwersyteckie kolegium kształcenia nauczycieli języka francuskiego) z drugą specjalizacją -> językiem angielskim
Druga opcja to lingwistyka stosowana, specjalizacja nauczycielska bądź nauczycielsko-tłumaczeniowa... z wiodącym francuskim (baaaaaardzo trudno sie dostac - tylko 15miejsc) lub z wiodącym angielskim
Która opcja jest lepsza? Interesuje mnie kierunek po którym mógłbym nauczac czyli niby po obu tych kierunkach... Co więcej interesują mnie przedmioty przydatne i bardzo praktyczne (z tego co wiem to w tym przypadku lepiej kolegium)...ale moze w przyszlosci zechce sobie dorobic jako tłumacz wiec powrót do lingwistyki...
Na kolegium się dużo prościej dostać, na lingwistyke strasznie trudno. Oprócz tego słyszałem że na lingwistyce są dziwni ludzie, nudne przedmioty i w ogóle straaaasznie trudno, dużo nauki, prac domowych, ale za to wyższy poziom niż na kolegium. Nie wiem czemu ale jakoś bardziej mnie ciągnie na kolegium (mniej nauki, więcej praktycznyhch przedmiotów, dużo metodyki co jest ważne skoro chce być nauczycielem, przez to ze mniej nauki mam czas na kursy językowe - język prawniczy, business english, język medyczny - a znając taki specjalistyuczny język mam większe możliwości chyba; p)
A co wy doradzacie? :)